Concert vocal-simfonic – dirijor Gabriel Bebeşelea

de | iun. 6, 2024

Vineri, 7 iunie 2024, ora 19, Abonament 29

Colegiul Academic

Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Gabriel Bebeșelea dirijor

Ruslan Bârlea narator

 Cornel Groza dirijorul corului

Dan Variu

La bulciug

Ottorino Respighi

Suita baletului Belkis, Regina din Saba

La bulciug de Dan Variu și suita baletului Belkis, Regina din Saba aparținând lui Ottorino Respighi sunt creațiile simfonice care se vor face auzite vineri, 7 iunie 2024, cu începere de la orele 19.00, la Colegiul Academic, în cadrul concertului vocal-simfonic, ai cărui protagoniști vor fi Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Narator – Ruslan Bârlea, dirijorului corului – maestrul Cornel Groza.

 

Despre lucrări

Despre creația sa, Dan Variu spune că „Ideea generatoare a lucrării La bulciug. Poem vocal-simfonic pentru recitator, cor și orchestră (2007, rev. 2013/2024) o constituie balada notată de învățătorul Gheorghe Haiduc în colecția Folclor și etnografie din Țara Oașului (2004). Asumat drept program al lucrării, textul e completat cu câteva fragmente relevante motivic extrase din lirica folclorică, orații de nuntă și bocete, documentate în același areal, apoi e transpus într-un discurs vocal-simfonic care esențializează, combină și reinterpretează în cheie postmodernă stileme de tradiție orală (folclorică și bisericească) din nord-vestul Transilvaniei, dar și turcești-otomane, cu miza de a recupera sonor geografia culturală a baladei și de a portretiza personajele care o populează”.

Printre caracteristicile cele mai importante ale muzicii lui Respighi se găsește simțul particular al masivității orchestrale, resimțit din plin, de pildă, în lucrări ca Fontane din Roma, Pini di Roma și Feste romane. La doar câțiva ani după finalizarea ultimei lucrări din această trilogie, Respighi a scris muzica pentru cel mai de anvergură balet al său, Belkis, Regina din Saba. Acesta fusese precedat de lucrări ca La boutique fantastque, Sèvres de la vieille France, La pentola magica, Fantasia indiana, Canzoni arabe, Scherzo veneziano și altele. Subiectul baletului are în centru călătoria lui Belkis, regina Sabei (sau Şebei), la Solomon, rege al Israelului, de care Belkis e îndrăgostită. Această călătorie trece prin deșert, iar Belkis e însoțită de o uriașă caravană, cu cămile și elefanți, războinici și sclavi, și impresionante comori. Cele patru părți pe care Respighi le-a extras și publicat din balet, la doi ani după premiera de la Milano, și care constituie suita acestuia sunt un exemplu superb de orchestrație luxuriantă. De altfel, în balet el utilizase tot felul de instrumente exotice, ca sitarul, mașina de vânt, dar și fanfare în afara scenei, un arsenal impresionant de instrumente de percuție, un cor, soliști vocali și un narator (sursă text – Oana Andreica – Caiet de sală).

 

Despre dirijori

Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii „George Enescu” din București. În anul 2023, pe perioada Capitalei Europeane a Culturii, Gabriel Bebeșelea a deținut titlul de Dirijor in Rezidență al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. În afara acestor poziții importante, dirijorul Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre de prestigiu precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester, Ulster Orchestra și Bochumer Symphoniker.

Anul 2023 a marcat și debutul său cu Orchestre Philharmonique de Marseille, precum și un turneu alături de PKF-Prague Philharmonia, dar și înregistrări cu Tonkünstler- Orchester, și cu Bamberger Symphoniker. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul Strigoii și Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre (ediție editată de Gabriel Bebeșelea) de George Enescu. Gabriel Bebeșelea a dirijat in săli de concerte importante, precum Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta și Auditorium Parco della Musica din Roma.

Printre soliștii cu care Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Sayaka Shoji, Leticia Moreno, Alexandru Tomescu, François Leleux, Sir Stephen Hough, Simon Trpčeski, Robert Levin, Lucas și Arthur Jussen, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Ruxandra Donose. Gabriel Bebeșelea este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În afară de faptul că este director artistic al ansamblului Musica Ricercata, începând cu anul 2019, este director artistic al Festivalului Musica Ricercata din orașul său natal, Sibiu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iași în 2011, devenind cel mai tânăr șef de orchestră într-o astfel de postură din România, ocupând aceeași poziție și la Opera Națională Română din Cluj în 2015. În 2011 Gabriel Bebeșelea a obținut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiții și concerte și să învețe de la câțiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

Gabriel Bebeșelea este câștigător al concursurilor de dirijat „Lovro von Matačić” (2015) și „Jeunesses Musicales” (2010). Absolvent al studiilor de licență̆ la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, și al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Națională̆ de Muzică București, Bebeșelea a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, la clasa Prof. Mark Stringer.

 

Cornel Groza

În anul 1986, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, până la acel moment condus de Dorin Pop, respectiv Florentin Mihăescu, a fost preluat de Cornel Groza, discipol al maestrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes, corul marcând, în toți acești ani, cele mai prestigioase și aplaudate prezențe în context internațional și fiind aclamat ca o formație de clasă mondială.

Cornel Groza (n. 1950) și-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din orașul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop, a devenit un „centru” coral de marcă. Această experiență a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoașterea completă și stăpânirea cântului coral, prin simțul fin al sonorității, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat „Transilvania”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Vacanța la biblioteca „Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează în perioada 1 iulie – 30 august 2024 o serie de activități sub genericul Vacanța la bibliotecă, o alternativă pentru copii și adolescenți de...