Concertul de colinde „Sus la poarta Raiului”, în Catedrala Episcopală din Baia Mare

de | dec. 13, 2017

Luni, 11 decembrie 2017, cu începere de la ora 18:00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, la cea de a XI-a ediţie a Concertului de colinde „Sus la poarta Raiului”, organizat de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, director Iuliana Dăncuş, împreună cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” şi Consiliul Judeţean Maramureş.

Multe surprize muzicale li s-au pregătit  credincioşilor veniţi în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” pentru a audia unele din cele mai frumoase colinde. Prezentatorul concertului a fost renumitul solist de muzică populară năsăudeană Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prezenţa sa fiind o surpriză.Una dintre surprize a fost apariţia grupului de colindători alcătuit din peste 100 de copii -„Coconii Maramureşului” şi constituie grupa de copii ai Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”,  instructori Simina Boitor, Victoria Cosma, Alex Mureşan şi Adrian Sabău, coordonator muzical prof. Camelia Bolchiş.

Câteva colinde inedite a prezentat grupul vocal „Ţara Lăpuşului” alcătuit din colindătorii Cecilia Bozga, Andreea Ghiţiu, Livia Neag Nistea, Florin Gherman, Cornel Cupşa, Mariana Cuşner, Bianca Latiş, Cristian Filip, coordonaţi de prof. Ana Maria Gherghel.

A colindat şi Ionuţ Sima cu un grup de teologi şi tineri interpreţi, apoi Alexandru Pugna a adus în faţa credincioşilor din Catedrală o suită de colinde din zona Năsăudului, mai puţin cunoscute maramureşenilor.

Marea surpriză a concertului de colinde a fost evoluţia Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr.  Ioan Iulian Dumitru, campioni mondiali ai ultimilor patru ani la Olimpiada Mondială de Muzică Corală din SUA, Letonia, Rusia. Recitalul lor de peste o oră a fost foarte gustat şi aplaudat de publicul gazdă, o evoluţie care a oferit adevărate momente de virtuozitate interpretativă rar întâlnite la un cor.

  „Acestea sunt cele mai preţioase valori pe care le avem şi de care nu ne poate dezmoşteni nimeni. Lumea secularizată, desacralizată, nu mai simte bucuria sărbătorilor, nu mai are trăiri sufleteşti, ci doar satisfacţii materiale”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Ori, tocmai aceasta este salvarea omenirii: bogăţia spirituală, prin trăirile emoţionale şi sfinte, pe care fiecare dintre noi, de sărbători, le simţim la cel mai înalt nivel şi intensitate. Mulţumim Coralei „Armonia” pentru momentele pe care ni le-a oferit în această seară deosebită, unică, oferită băimărenilor. ”

Andrei Fărcaş

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA