Concurs de cultură generală „În slujba țării și a neamului românesc”, la Cluj-Napoca

de | nov. 16, 2018

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Consiliul Județean Cluj, a organizat un concurs de cultură generală, intitulat „În slujba țării și a neamului românesc”, manifestare dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Joi, 15 noiembrie 2018, începând cu ora 16:30, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, s-a desfășurat concursul de cultură generală „În slujba țării și a neamului românesc”, la care au participat 100 de elevi clujeni, selecționați pe baza unei scrisori de intenție.

Elevii au avut de răspuns la întrebări referitoare la viața și activitatea a 100 de mari personalități naționale ale secolului al XX-lea și a 100 de mari personalități clujene din aceeași perioadă, fiind supravegheați atent de pr. prof. Marian Sidon, inspectorul de religie al ISJ Cluj și de prof. Smaranda Graur, inspector școlar al ISJ Cluj.

La finalul concursului, s-au acordat trei premii și șapte mențiuni. Premiile și mențiunile au constat în bani. Toți concurenții au beneficiat de diplome de participare și cărți din domeniul istoriei.

Premiul I a fost obținut de elevul Câmpean Gângă Cătălin de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, premiul al II-lea de elevul Bote Tudor de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, iar premiul al III-lea a fost obținut de eleva Lăcusteanu Diana de la  Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda.

De asemenea, la concurs au participat și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dintre care elevul Agrijan Liviu Claudiu a obținut mențiunea a II-a.

Juriul de specialitatea a fost format din: prof. univ. dr. Ioan Bolovan – prorectorul Universitatății Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. Valentin Claudiu Cuibus – inspectorul școlar general al ISJ Cluj, pr. Bogdan Ivanov – consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Andreea Jucan – șef birou Instituții Publice al Consiliul Județean Cluj și Radu Vida, redactor-șef la ziarul Făclia. Secretarii concursului au fost: prof. Ioana Corujan – director adjunct al Școlii Gimnaziale „Horea” Cluj-Napoca și prof. Valentin Maxim-Oros – director al Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost moderat de prof. Hadrian Virgil Arion – inspector școlar ISJ Cluj și inițiatorul proiectului și prof. Bianca Albu – Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului, în holul Sălii Auditorium Maximum a fost organizată o expoziție tematică a elevilor Liceului de Artă „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.

La final, elevii Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, coordonați de prof. Ofelia Hossu și prof. Emilia Borza, au interpretat o scenetă, având ca temă episodul în care s-a ales delegația românilor transilvăneni care a prezentat actul Unirii la Bucureşti.

În această perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează patru mari evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în care sunt implicați sute de elevi ai școlilor clujene. Printre acestea se numără evenimentul care a avut loc „În slujba țării și a neamului românesc”, urmând Cupa Centenarului la Baschet și Fotbal, concursul de video-eseuri, intitulat „Mesajul nostru pentru România” și cel de-al patrulea care presupune deplasarea a 360 de elevi și 40 de cadre didactice la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu un „Tren al Unirii”. Astfel, se va reface traseul făcut de înaintași, cu 100 de ani în urmă, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia, conform ISJ Cluj.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...