Concurs de muzică religioasă „Imn de slavă, dragoste şi dor, de dăinuire şi nemurire” organizat în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului

de | apr. 6, 2023

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost organizată o conferinţă de presă despre un eveniment cu totul special, unic, care va avea loc duminică, 9 aprilie 2023, în Duminica de Florii, privind promovarea în rândul tinerilor a cântării bisericeşti tradiţionale, numite „priceasnă”, specifică Transilvaniei, concurs de muzică religioasă, cu participare naţională, intitulat „Imn de slavă, dragoste şi dor, de dăinuire şi nemurire”.

„Acest proiect s-a născut din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Anul omagial al persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ la imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, a spus Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, care se ocupă de organizarea evenimentului. Este un proiect organizat între Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”. Concursul va avea două secţiuni: muzică psaltică şi pricesne tradiţionale, cu participarea a 22 de concurenţi din întreaga ţară. Partenerii proiectului sunt Consiliul Judeţean Maramureş, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Baia Mare, Asociaţia Culturală Theologos.”

Concurs de muzică religioasă „Imn de slavă, dragoste şi dor, de dăinuire şi nemurire” organizat în Eparhia Maramureşului şi SătmaruluiLa preselecţie au participat peste 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, din care au rămas 22 de concurenţi. Concursul propriu-zis va fi urmat de un recital în care vor evolua Grupul Chiorenii, Grupul Vocal „Ţara Lăpuşului”, grupul din Maramureşul Voievodal, Grupul Psaltic „Theologos”, urmat de invitata specială – Paula Seling. Gala laureaţilor va avea loc de la ora 17:00.

Juriul va avea în componenţă pe cunoscuta artistă, interpretă şi compozitoare Paula Seling, iar preşedinte al juriului este Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan, de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord. Mai fac parte din juriu Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, de la catedra de muzică Bisericească de la Departamentul Teologie „Justinian Arhiepiscopul” al Centrului Universitar Nord, Iuliana Dragoş, directorul Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Eduard Albina, dirijorul orchestrei Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, şi Protopsalt Iacob Feresoarul, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov, vreme de 7 ani la strana Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Concursul este dotat cu premii: Marele premiu şi trofeul concursului – dotat cu Ordinul Cultural şi Crucea „N. Steinhardt”. Premiile I de la cele două secţiuni: Crucea „Justinian Arhiepiscopul”. Premiile II – Medalia Cultutrală „N. Steinhardt”. Premiile III – o frumoasă icoană cu Maica Domnului. Vor fi acordate menţiuni şi premii speciale.

Pr. consilier eparhial Virgil Jicărean a declarat: „Este un eveniment cultural deosebit, fixat într-o zi de mare praznic împărătesc, Duminica Floriilor, care are o conotaţie deosebită în pregătirea pentru Săptămâna Mare şi pentru marele praznic al Învierii Domnului. Este o perioadă cu o ambundenţă liturgică de imne şi cântări, o perioadă potrivită pentru un astfel de eveniment, care doreşte nu doar să promoveze cântarea bisericească în varianta psaltică şi tradiţională, ci şi să o apărăm, pentru că astăzi, în vremurile pe care le trăim, trebuie făcut aşa ceva. Aici, în Transilvania, s-a încetăţenit această cântare tradiţională, care se îngemănează cu doina, cu valoarea culturală a ţăranului român, a creştinului de pe aceste meleaguri, care, prin cântare, are ca scop să Îl preamărească pe Dumnezeu.”

Dirijorul Eduard Albina a precizat: „Acest concurs are o factură deosebită. Vorbim de dăruire, de o muzică de suflet. Am asistat la preselecţia pentru acest concurs şi a fost un lucru cu decizii dificil de luat. Vorbim în acest concurs de muzica sufletului, care transmite stări de fină vibraţie sufletească.”

La conferinţa de presă au luat parte Protos. Serafim Bil, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” şi Ipod. Vasile Pop, şeful protocolului concursului.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...