Parohia ,,Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda,  l-a prăznuit  miercuri, 12 iunie 2019,  pe Sfântul Onufrie, așa ca în fiecare an, împreună cu elevii de la două școli clujene.

La ora 9:00 a avut  loc  Concursul ,,Micul Onufrie”, aflat la a 13-a ediție, care a cuprins un program artistic-religios. Au participat elevii de la Școala ,,Constantin Brâncuși” (dir. prof. Eugenia-Victoria Marcu, dir. adj. prof. Mirela Nicoară) și de la Liceul de Deficienți de auz (dir. prof. Zoe Piontchevici), în cadrul Parteneriatului ,,Fapta de dincolo de cuvânt”, încheiat în acest an școlar între cele două școli și Parohiile ,,Nașterea Domnului” (pr. Nicolae Buda și Ciprian Taloș) și „Sfinţii Ierarhi şi Mărturisitori Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” din Cluj-Napoca (pr. paroh. Adrian Petrescu).

Elevii claselor  a III-a A (înv. Cecilia Pașca) și I A (înv. Dorina Bonda), însoțiți de dna Daniela Necula, profesor de religie și doamnele învățătoare au  venit la biserică și au aflat lucruri interesante din viața Sfântului Onufrie, urmărind programul pregătit de elevii de la Liceul de deficienți de auz, prin intermediul limbajului mimico-gestual. Elevii au fost coordonați de profesorii lor, Mihai Martin, Anicuța Vermeșan și Oana Coroban. Părintele Adrian Petrescu, profesor de religie la acest liceu și preotul comunității de deficenți de auz din Cluj ne-a bucurat cu prezența domniei sale și așa cum în fiecare duminică ,,deschide calea de comunicare” a  credincioșilor săi cu Dumnezeu, în această zi specială, a unit prin cuvânt pentru unii, prin limbajul semnelor pentru alții, sufletele acestor copii, dar și ale membrilor celor două parohii spre slava Celui Prea Înalt și pacea tuturor. La început, elevii au ascultat povestea Vieții Sfântului Onufrie și apoi, au asistat la o emoționantă punere în scenă a ceea ce au auzit mai înainte prin cuvânt, prin limbajul gesturilor, al mișcării și al muzicii, după cum am aflat de la coordonatoarea manifestărilor din parohie, Marilena Asănică

De asemenea, pentru a marca istorioara plină de sensibilitate din viața Sfântului Onufrie, copiii au adus la biserică o pâine și au primit în dar, ca în fiecare an, pe lângă diplome și icoane câte o pâinică, simbolul bunătății Micului Onufrie. Pentru ca fapta bună să fie dusă până la capăt, pâinea dăruită de cei 60 de elevi a ajuns pe masa celor care, în fiecare zi, mănâncă la Cantina Socială ,,Sfântul Arhidiacon Ștefan” a Asociației ,,Cristiana” din Cluj-Napoca, prin intermediul părintelui Claudiu Precup, coordonatorul Centrului de Servicii Sociale „Sf. Vasile cel Mare”. După aceea, toți cei prezenți au  participat la o mică agapă în sala de la demisolul bisericii și au avut prilejul să se bucure în continuare unii de alții prăznuind cu mult drag, această zi de sărbătoare.