Concursul Național „Tradiții și obiceiuri de Paști”

de | mart. 30, 2018

În perioada 28-29 martie s-a desfășurat la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu-Mare, concursul național „Tradiții și obiceiuri de Paști”.  Acest concurs se află deja la cea de-a XI-a ediție și el se bucură de un succes deosebit în rândul școlilor din întreaga țară, dovadă fiind participarea extrem de numeroasă a acestora, fiind depășit numărul de 35 de județe înscrise.

În acest an, concursul s-a desfășurat pe 5 secțiuni: pictură, colaj, machetă, grafică și eseu. Pentru aceste secțiuni, au fost primite spre jurizare peste 600 de lucrări ale elevilor de la toate ciclurile de învățământ din țară. La toate aceste secțiuni s-au prezentat opere extrem de atent alcătuite, drept pentru care misiunea celor din juriu nu a fost deloc ușoară. Astfel, au fost oferite numeroase premii, mențiuni, precum și premii speciale, prin care să fie apreciat efortul tuturor participanților, oferindu-se astfel și un imbold de încurajare pentru participările viitoare.

Întreaga manifestare a debutat în data de 28 martie, când a avut loc concursul pentru secțiunea de pictură cu participare directă. Acest lucru este o premieră pentru întregul concurs, fiind de fapt și prilejul prin care numeroși copii din țară au ajuns să vizitez orașul Satu Mare și Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt”. La această secțiune s-a oferit participaților ca temă icoana Intrării Mântuitorului în Ierusalim, fiind praznicul împărătesc care va fi sărbătorit în aceste zile. Aici s-a remarcat tânăra Dumitraș Ecaterina, elevă a Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani, care a realizat o lucrare deosebită, care i-a asigurat locul întâi, precum și aprecierea juriului și a vizitatorilor.

Festivitatea de premiere din 29 martie a fost precedată de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, săvârșită de soborul de preoți ai liceului în frunte cu Părintele Director Gabriel Groza, conduși de către Arhim. Ioachim Tomoioagă, Consilier Social al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, delegatul Preasfințitului Episcop Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul său de învățătură adresat elevilor și profesorilor, părintele a accentuat importanța pe care o are postul în viața creștinilor, și mai ales în cea a teologilor. El a apreciat întreaga activitate didactică a liceului, remarcând devotamentul profesorilor și seriozitatea elevilor. De asemenea, părintele a adus și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, care este ctitor al liceului, și care susține toate activitățile școlare și extrașcolare desfășurate aici.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul „Axios” al Liceului Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt condus de prof. Alin Vraja, precum și de un grup de seminariști din Botoșani, conduși de Pr. Teodor Cenușă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost prezentă Simona Pop, campioană olimpică la spadă la Jocurile Olimpice de vară de la Rio din 2016, medaliată cu aur. Tânăra campioană de origine sătmăreană, a oferit elevilor încurajări, îndemnându-i să își urmeze fiecare calea cu multă credință în Dumnezeu. Ea a afirmat că participarea duminicală la biserica liceului i-a oferit încrederea în reușită, putând obține astfel aurul la un concurs atât de important.

Toate lucrările concursului „Tradiții și obiceiuri de Paști” au fost expuse la Muzeul Județean de Istorie din Satu-Mare, unde au fost admirate de către mulțimea prezentă, între care numeroase oficialități locale și de stat. Aici au luat cuvântul: domnul Conf. Univ. Vasile Timiș, secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, domnul Kereskenyi Gabor, primarul Municipiului Satu-Mare,  domnul Călin Durla, inspector școlar general, precum și alții. Aceștia au accentuat rolul scolilor confesionale, evidențiind activitatea deosebită a Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” prin mulțimea de evenimente unice pe care le desfășoară, între care conducerea unui proiect european Erasmus fiind cea mai semnificativă, deoarece este primul liceu sătmărean care se bucură de acest privilegiu.

După premierea lucrărilor, au fost oferite diplome de recunoștință tuturor oficialităților, precum și partenerilor liceului veniți din țară, între care Pr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe„ Botoșani; Bărăian Alina, Directorul Colegiului „George Barițiu” Cluj-Napoca și Popa-Bota Horațiu, director adjunct al colegiului;  Hagău Gligor, Directorul Școlii Gimnaziale Baciu, .

Momentul premierii a fost încununat și de un concert de pricesne specifice perioadei postului, susținut de elevii de la toate ciclurile de învățământ, începând de la grădiniță până la corurile formate din seminariști.

Liceul Teologic Ortodox„Nicolae Steinhardt” este unic în țară prin faptul că școlarizează elevi de la toate nivelurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal. În cadrul nivelului liceal, sunt trei specializări: Teologie Pastorală, Filologie și Pedagogie.

A consemnat pentru Radio Renașterea Alin Vraja.

Concursul Național „Tradiții și obiceiuri de Paști” Concursul Național „Tradiții și obiceiuri de Paști” Concursul Național „Tradiții și obiceiuri de Paști” Concursul Național „Tradiții și obiceiuri de Paști”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...