(VIDEO) Conferința „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”

de | mart. 9, 2021 | Actualitatea religioasă

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat marți seara, 9 martie 2021, în mediul online, conferința cu tema „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, a evocat personalitatea predecesorului său, Mitropoliul Bartolomeu, și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea conferinței dedicată omagierii a 100 de ani de la nașterea ierarhului cărturar.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a vorbit despre puterea cuvântului rostit de la amvonul Catedralei de ierarhul de vrednică amintire.

În cadrul manifestării au fost  susținute următoarele comunicări:

  • Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – „Mitropolitul Bartolomeu și întâlnirea dintre cult – cultură – Scriptură”;
  • Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei – Bartolomeu Valeriu Anania”;
  • Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”;
  • Conf. univ. dr. Lucian Bâgiu – „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”;
  • Elena Maria Ganciu – „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”;
  • Nicoleta Pălimaru – „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”;
  • Pr. Călin Florea – „Înaltul nostru Bartolomeu – Amintiri cu nectar”;
  • Lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa – „Lupta mitropolitului Bartolomeu cu logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.

Conferința poate fi urmărită, integral, AICI

Scurtă  biografie

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Preotul este expresia veşniciei

Preotul este expresia veşniciei

Bătrânul Epifanie zicea: „Preotul este întruparea absolutului, expresia veşniciei, expresia temeiniciei şi neclătinării, crainicul Cerului, chipul nestricăciunii, îndrumătorul înspre eternitate. Înfăţişarea lui rămâne aceeaşi de-a lungul veacurilor, ca aducere aminte...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Binecuvântare arhierească în Parohia Cociu

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 27 noiembrie 2021, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Cociu, Protopopiatul Beclean, cu prilejul pensionării preotului...