(VIDEO) Conferința „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”

de | mart. 9, 2021 | Actualitatea religioasă

Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a organizat marți seara, 9 martie 2021, în mediul online, conferința cu tema „Biblie și Cultură în mileniul III. Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania – 100 de ani de la naștere”.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, a evocat personalitatea predecesorului său, Mitropoliul Bartolomeu, și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea conferinței dedicată omagierii a 100 de ani de la nașterea ierarhului cărturar.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a vorbit despre puterea cuvântului rostit de la amvonul Catedralei de ierarhul de vrednică amintire.

În cadrul manifestării au fost  susținute următoarele comunicări:

  • Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – „Mitropolitul Bartolomeu și întâlnirea dintre cult – cultură – Scriptură”;
  • Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – „Concepte de morală creștină în notele subsidiare ale Ediției Jubiliare a Bibliei – Bartolomeu Valeriu Anania”;
  • Pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – „Lectura Bibliei, versiunea Bartolomeu, de la comentariu la text”;
  • Conf. univ. dr. Lucian Bâgiu – „Cum l-am cunoscut pe IPS Bartolomeu Anania”;
  • Elena Maria Ganciu – „Mitropolitul Bartolomeu şi căutarea sensurilor esenţiale”;
  • Nicoleta Pălimaru – „Poezia de inspirație biblică a lui Valeriu Anania”;
  • Pr. Călin Florea – „Înaltul nostru Bartolomeu – Amintiri cu nectar”;
  • Lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa – „Lupta mitropolitului Bartolomeu cu logosul/ Logosul în Cartea Psalmilor”.

Conferința poate fi urmărită, integral, AICI

Scurtă  biografie

Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea.

Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, ierarhul a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în data de 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

1 august – Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului) Duminica a VI-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum)

1 august – Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului) Duminica a VI-a după Rusalii (Vindecarea slăbănogului din Capernaum)

1. La sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci, în Constantinopol, o parte din lemnul Sfintei Cruci era scoasă din paraclisul palatului împărătesc şi purtată în procesiune până la Biserica „Sfânta Sofia”, unde rămânea până la 14 august. Acest moment liturgic se săvârşea în...

Despre praznicele împărătești

Despre praznicele împărătești

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021 | Cateheza I În tradiția ortodoxă, atunci când ne referim la sărbătorile dedicate Maicii Domnului și ale Mântuitorului Hristos, vorbim despre praznice sau sărbători împărătești. În mod normal, se vorbește despre 12 praznice, însă...

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Rusalii

În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), 1 august 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...

Cateheze despre marile sărbători, în Postul Adormirii Maicii Domnului

Cateheze despre marile sărbători, în Postul Adormirii Maicii Domnului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Biroul de catehizare parohială, inițiază o nouă serie de cateheze pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Astfel, credincioții din Arhiepiscopie vor putea afla mai multe despre cele 12 Praznice Împărătești de pe...