Conferința „Ce este Oastea Domnului?” | 100 de ani de la înființarea Asociației Oastea Domnului

de | mart. 16, 2023

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Asociației „Oastea Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, joi seara, 16 martie 2023, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, a fost organizat un eveniment aniversar în cadrul căruia părintele Constantin Necula a susținut conferința „Ce este Oastea Domnului?”. Manifestarea s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și a peste 1000 de credincioși.

Evenimentul a avut loc în sala mare de spectacole, de la ora 19:00, și a debutat cu un filmuleț în care a fost prezentată, pe scurt, Asociația „Oastea Domnului”, după care Părintele Mitropolit Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură și a evocat personalitatea părintelui Iosif Trifa, promotorul Asociației creștine „Oastea Domnului”. Totodată, cu prilejul centenarului înființării Asociației „Oastea Domnului”, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care se preocupă de cele spirituale și fac misiune în ogorul Domnului Hristos.

 

Apoi, pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a susținut conferința „Ce este Oastea Domnului?”, urmată de un dialog bazat pe întrebări și răspunsuri. Părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși. Prin intermediul predicilor sale, al cărților, al conferințelor pe care le susține și prin participarea la diverse emisiuni și rubrici difuzate la TV, la radio și în online, a ajuns la sufletele oamenilor de toate vârstele, ortodocși – dar nu numai – din țară și din străinătate.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de părintele Claudiu Melean, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Alexandru” din Cluj-Napoca.

În cadrul manifestării, Grupul vocal-instrumental al Asociației „Oastea Domnului” Cluj-Napoca, a interpretat pricesne și cântări religioase, iar domnul Liviu Baltă, organizator al evenimentului și director executiv al Asociației Creștine „Agape”, a susținut o scurtă alocuțiune despre importanța Asociației „Oastea Domnului” și rolul ei în viața sa.

 

Conferința a fost organizată de Organizația Creștină „Agape” și Asociația „Oastea Domnului” Cluj-Napoca, parteneri media fiind Trinitas TV și Radio Renașterea.

https://www.youtube.com/watch?v=yryKuB6UfPw&ab_channel=TRINITASTV

 

Conferința ,,Libertate și libertinaj”

Tot în contextul centenarului asociației, miercuri seara, 15 martie, la invitația grupului de tineri care fac parte din Asociația „Oastea Domnului” Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a susținut o prelegere pe tema „Libertate și libertinaj”, iar apoi a răspuns întrebărilor tinerilor. Evenimentul a avut loc la Expo Transilvania din Cluj-Napoca.

Grupul de tineri se numește „Frecvența223” (2 Timotei 2, 3 – ,,Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaș al lui Hristos” ) și au mai avut astfel de întâlniri, cu invitați precum: pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta și psihologul Roxana Șanta, prof. univ. dr. Adrian Papahagi, lect. univ. dr. Mihai Coste și alții, care au dezbătut teme de interes pentru tineri.

 

Scurt istoric

Asociația „Oastea Domnului” a fost înființată în anul 1923, la inițiativa preotului ardelean Iosif Trifa, ca o mișcare de renaștere sufletească în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, fiind recunoscută și susținută de Sfântul Sinod.

În cei 100 de ani de existență, sute de mii de români au aderat la această mișcare definită de părintele Iosif Trifa astfel: „Oastea Domnului este aflarea și vestirea lui Iisus cel Răstignit”.

Oastea Domnului, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, își realizează misiunea prin: participarea activă a membrilor săi la slujbele religioase din cadrul Bisericii Ortodoxe; organizarea de adunări duhovnicești; educarea copiilor și a tineretului prin programe relevante, dedicate lor, precum și prin tabere creștine; activități cu caracter cultural-creștin, în special prin cântarea și poezia creștină; lupta împotriva tuturor patimilor și a ispitelor actuale; protejarea instituției familiei, mamei și copilului; acțiuni de caritate și misiune creștină etc.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...