Conferință de excepție în Parohia clujeană „Sfânta Treime” dedicată medicului și profesorului Ion Albu

de | oct. 8, 2016

Personalități academice, oameni de cultură și simpli membrii ai Parohiei Ortodoxe clujene „Sfânta Treime” au rememorat joi, 6 octombrie 2016, personalitatea unuia dintre medicii de excepție ai Clujului și ai întregii țări, Ion Albu (1990-2012).  Evenimentul a avut loc în cadrul primei conferințe culturale din această toamnă organizată de parohia clujeană, în memoria marilor personalități care au trăit de-a lungul timpului în această parohie istorică sau în orașul Cluj-Napoca.

„Este un profesor, un academician, un om de știință, este mai mult decât atât. Este un om de o cultură copleșitoare. Un om bun, cald, devotat colaboratorilor și profund credincios”.

14479769_1222162037841286_4316959794491102751_nAmintiri, rememorări și multe lucruri bune pe care cei prezenți le-au putut învăța din viața medicului și profesorului Ion Albu. Așa s-a petrecut seara de joi, în compania părintelui paroh Cristian Baciu și a prof. univ. Ana Nadia Schmidt, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca care a evocat viața medicului și profesorului Ion Albu: „Am onoarea și bucuria să-i evoc amintirea. Este pentru mine copleșitor să tind, să sper măcar că aș putea să evoc personalitatea, spiritul, carisma maestrului, sunt convinsă că nu voi putea și totuși mă simt onorată și îmi face plăcere să fac acest lucru”.

„Era descendent dintr-o familie extraordinară. Mama lui se trăgea dintr-o familie în care pe linia descendentă fuseseră patru preoți. Tatăl lui fusese profesor și iată de unde se năștea geniul său didactic, simțul datoriei, simțul măsurii poate că își avea originea în aceste gene. Oricum, natura a fost generoasă, l-a înzestrat cu o mulțime de calități, astfel încât pe oriunde a mers a fost apreciat, iubit, câteodată temut, dar a fost sever și corect. A fost un om profund credincios și avea o intuiție fenomenală. Era un om care deborda de știință, și s-a preocupat foarte mult pentru ca studenții să fie înzestrați, să li se pună la dispoziție materiale din care să învețe”, a declarat prof. univ. dr. Ana Nadia Schmidt.

Cei prezenți au avut bucuria de a asculta și o înregistrare a unei emisiuni difuzate acum 10 ani la Radio Renașterea, al cărei invitat a fost profesorul Ion Albu.

Ion Albu (1920-2012) a locuit în Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” în timpul vieții petrecute la Cluj. El a fost membru emerit al Academiei de Științe Medicale din România și a colaborat la editarea „Manualului Unic de Anatomie”, realizând prefața mai multor ediții ale tratatelor concepute de mentorul său, profesorul Victor Papilian. A fost profesor universitar și seful Catedrei de Anatomie a UMF Cluj-Napoca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...