Conferința preoțească de primăvară a protopopiatelor Baia Mare, Lăpuș și Chioar

de | mai 28, 2024

Marți, 28 mai 2024, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, au început conferințele preoțești de primăvară, prezidate de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Prima conferință a reunit cei peste 250 de preoți din protopopiatele Baia Mare, Lăpuș și Chioar.

Conferința preoțească a protopopiatelor Baia Mare, Lăpuș și Chioar a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuș, Pr. Ciprian Coza, protopopul de Chioar, Pr. Drd. Adrian Dobreanu, directorul media on line, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului Vicar, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Alexandru Cupșinar.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de preoţi, diaconi şi citeţi din strana Catedralei.

La încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum. Rugăciunile au continuat cu un parastas de pomenire a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, care în urmă cu 103 se năștea în localitatea Plopiș, și cu un scurt moment de evocare a personalității sale.

La sfârșitul serviciului religios, au debutat lucrările propriu-zise ale conferinței, prezidate de Preasfințitul Părinte Iustin. Referatul conferinţei s-a intitulat „Lucrarea social-filantropică a Bisericii. O Biserică mereu vie prin membrii săi, relevantă prin faptele sale  pentru oameni şi comunităţile lor” şi a fost susţinut de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar.

În timpul conferinţei au vorbit la tema dezbătută mai mulţi preoţi, iar Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut comunicări de ordin administrativ bisericesc, pastoral-misionar şi cultural-teologic.

AUTOR: Andrei Fărcaș

FOTO: Arhid. Vasile Pop

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...