Conferinţa preoţească de primăvară de la Tg. Lăpuş

de | mai 13, 2019

Luni, 12 mai 2029, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de primăvară, care a avut loc în biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Tg. Lăpuş, paroh Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului. La conferinţă a participat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar. Au fost prezenţi peste 350 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş. În zilele următoare, conferinţele vor continua la Carei şi Satu Mare, unde vor fi arondate celelalte protoierii.

Sfânta Liturghie Arhierească

De la ora 8,00, a început, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Protos. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, cei trei protopopi: Pr. Fabian Coroian al Băii Mari, Pr. Nicolae Petruş al Chioarului, Pr. Dr. Florin Stan al Lăpuşului, şi cei trei secretari protopopeşti: Pr. Ioan Zorel Buia – Baia Mare, Pr. Ciprian Coza – Chioar, şi Pr. Mihai Cornel Gheduţiu – Lăpuş.

La strană cu dat răspunsurile un grup de preoţi şi dicoani din cele trei protopopiate.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum, pentru ca Dumnezeu să-şi reverse binefacerile Sale asupra acestei conferinţe.

Conferinţa

          Aflându-ne în Anul Oamgial al Satului Românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) în Patriarhia Română, conferinţa, întocmită de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, a avut un titlu legat de satul românesc: „Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinţei, vieţii, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiţionale ale Maramureşului şi Sătmarului”.

Structurată pe 7 capitole, conferinţa a beneficiat de o introducere cuprinzătoare despre satul românesc, după care au urmat capitole legate de trecutul istoric al satului maramureţeanl, valorile şi particularităţile satului maramureşean şi sătmărean (port, tradiţie, meşteşug, ideologia), provocările contemporane ale satului, perspective ale satului maramureşean şi sătmărean, concluzii, precum şi o bibliografie selectivă despre satul românesc.

Nu întâmplător, încă din introducere, autorul plasează un citat despre nuanţarea semantică a termenilor casă, locuinţă, cămin, pe care Părintele Nicolae Steinhardt o face în cartea sa „Monologul polifonic”, ediţia apărută la Editura Mănăstirii Rohia/Polirom, Iaşi, în anul 2012: „Oamenii dintotdeauna şi de pe tot întinsul pământului au făcut deosebire între aceste trei substantive: casă, locuinţă, cămin. Casa e clădirea, imobilul, zidirea; locuinţa e suprafaţa locuibilă, poate cuprinde construcţia întreagă sau numai o parte a ei; căminul e cu totul altceva, e aşezare, e sălaş, e refugiu, e cuib, e adăpost”.

Mai apoi, referentul arată că „Satul românesc este, de fapt, sufletul sau scânteia vieţii poporului român, pentru că în satul natal îşi regăseşte fiecare om originea şi trăsăturile sale spirituale… Dacă analizăm un pic descrierea Raiului din capitolul Facerea al Sfintei Scripturi, constatăm că acesta este prezentat ca o Grădină minunată, cu pomi fructiferi şi animale, o imagine ce ne duce cu gândul la peisajul din mijlocul şi din împrejurimile satului,. Dumnezeu nu l-a pus pe om  într-o cetate sau o urbe, ci într-o grădină, semn că acolo este locul omului îndumnezeit, făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”, spune părintele Arimandrit.

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin

Cu un cuprinzător cuvânt s-a adresat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin preoţilor prezenţi la conferinţă, în care a vorbit despre situţia actuală a satului românesc şi slujirea preoţească în aceste condiţii, când satele au rămas mai pustiite ca niciodată.

„Avem 200-300.000 de credincioşi tineri în afara Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Oaşul este pustiu, iar Maramureşul pe jumătate pustiu. Este momentul să judecăm ce fel de societate dorim. Măcar în al doisprezecelea ceas trebuie să ne aducem oamenii lângă noi. Trăim drama depopulării satelor”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Pentru a diminua fenomenul, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a întocmi un program în 12 puncte, care înseamnă tot atâtea proiecte care se vor implementa anul acesta. Iată câteva: „Cartea – lumină pentru sate”, prin care se vor înfiinţa biblioteci săteşti în localităţile sărace, fiecare parohie, împreună cu primăria, să construiască un mini sat tradiţional, arhaic, pe o vale sau un deal din parohie, unii deja au şi început să ducă din casele vechi pe perimetrul ales, în care să se construiască un sat cu tot ce avea satul mai demult. Un alt proiect este „Drumul Catedralelor din lemn”, un circuit în care 50 de tineri, îmbarcaţi în 5 căruţe, vor străbate peste 150 km pe un traseu ce cuprinde 14 catedrale de lemn monumente istorice şi UNESCO, iar la fiecare oprire se va oficia o slujbă de pomenire pentru ctitori şi se va lua pământ din spatele Altarului, ce va fi pus câte într-o urnă, care se va păstra la Muzeul Episcopiei.

De ziua emigrantului, prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, se vor face întâlniri cu emigranţii, pe parohii, pentru a le vedea durerile şi necazurile prin care trec departe de ţară, dar şi ce îi opresc să nu vină acasă. Fiecare parohie, prin preotul ei, va întocmi tabele cu familiile plecate din ţară, pentru a avea o evidenţă a lor, deoarece primăriile nu au. De ziua emigrantului se va întocmi o scrisoare pastorală de chemare acasă. Tot atunci se va face o paradă a portului popular de vară, organizată de parohie, pentru ca cei plecaţi să-şi poată purta portul străvechi când vin acasă. Fiecare preot are datoria să întocmească o monografie a satului pe care îl păstoreşte. Se va organiza o expoziţie foto cu satele din Maramureş şi Sătmar. Se vor înfiinţa Ordinul Justinian Arhiepiscopul” şi Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, care se vor înmâna preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari din satele Eparhiei. Iată doar câteva din iniţiativele eparhiale care se vor realiza din iniţiativa şi sub supravegherea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...