Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatele Cluj I, Cluj II și Dej

de | oct. 31, 2024

În perioada 22 octombrie – 14 noiembrie  2024, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară conferințele preoțești de toamnă, cu tema generală „Mântuitorul Iisus Hristos este Doctorul cel Mare, iar noi, slujitorii Lui, îi îngrijim pe cei bolnavi”, în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Joi, 31 octombrie 2024, cei peste 200 de clerici din Protopopiatele Cluj I și Cluj II s-au reunit în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a clericilor clujeni.

În continuare, în sala de evenimente a Cercului Militar din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură pornind de la tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Ierarhul a subliniat actualitatea subiectelor și a vorbit despre importanța faptelor milei creștine, prilej cu care i-a felicitat pe clericii și pe credincioșii din cadrul Eparhiei pentru implicarea și mărinimia arătată în strângerea colectei pentru cei afectați de inundații.

În urma apelului la rugăciune, solidaritate și compasiune creștină, adresat preoților și credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în toate unitățile de cult (parohii și mănăstiri) din cuprinsul eparhiei a fost organizată o colectă în sprijinul semenilor noștri afectați de inundațiile care s-au abătut în România. Colecta se cifrează la suma totală de 1,3 milioane de lei, din care 900.000 lei au fost virați în contul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, iar 400.000 lei în contul Episcopiei Hușilor, în vederea ajutorării sinistraților. Detalii AICI

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Iisus Hristos – Doctorul suprem. Misiunea taumaturgică a Cuvântului”. Acesta le-a vorbit clericilor despre misiunea taumaturgică a Bisericii din perspectivă biblică, pornind de la Evanghelia după Matei, precum și despre „Cuvântul dătător de viață”.

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și a prezentat câteva considerații personale, pornind de la tema conferinței.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu vicarul administrativ – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi și protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui. Cei doi protopopi au făcut anunțuri de ordin administrativ-pastoral și au mulțumit conducerii Cercului Militar pentru ospitalitate.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, apărută recent la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului. Cartea este un îndrumar esențial pentru credință, fundamentat biblic și patristic, cu referințe la mari teologi ortodocși contemporani. Acest catehism modern își propune să ofere răspunsuri la marile întrebări spirituale ale omului contemporan, în special ale tinerilor, într-o formă accesibilă și clară. Citiți și Cartea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, lansată în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

 

Conferință în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit marți, 29 octombrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea. La finalul slujbei, de la ora 10:00, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, a fost oficiat un Te Deum.

Apoi, în sala de ședințe „Protopop Teofil Herineanu” de la sediul protoieriei, Părintele Episcop-vicar Benedict a prezidat lucrările conferinței și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța și rolul Tainei Sfântului Maslu, îndemnându-i pe preoți să fie alături de oamenii bolnavi, nu neapărat prin multe cuvinte, ci și printr-o simplă strângere de mână.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din acest an, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană a susținut conferința tematică. Participanții au avut astfel ocazia să aprofundeze rolul spiritual și pastoral al Bisericii în îngrijirea bolnavilor, inspirându-se din exemplul Mântuitorului.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2024: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

În perioada următoare, conferințele de toamnă se vor desfășura în protopopiatele următoare: Bistrița (5 noiembrie), Huedin (7 noiembrie), Beclean (11 noiembrie) și Gherla (14 noiembrie), în protopopiatele Năsăud și Turda având loc deja.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...