Conferința preoțească de toamnă, în Protopopiatul Gherla

de | nov. 3, 2017

Preoții din Protopopiatul ortodox Gherla s-au întrunit joi, 2 noiembrie 2017, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Ședința a fost prezidată de către ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Potrivit prevederilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, tema acestei conferințe a fost: „Mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă.” Întâlnirea a debutat cu oficierea de către ÎPS Andrei, în Biserica parohiei Gherla III, a slujbei parastasului pentru vrednicul de pomenire patriarh Justinian, precum și pentru toți mărturisitorii și pătimitorii din temnițele comuniste. La finalul slujbei, în prezența preoților și a numeroșilor credincioși, ÎPS Andrei a evocat chipul ales al patriarhului Justinian și a rostit îndemn de urmare în credința tare a tuturor celor care și-au dat viața pentru crezul lor în închisorile din perioada comunistă.

Au participat din partea centrului eparhial: Pr. Dr. Bogdan Ivanov, consilier cultural și Arhid. Claudiu Grama, consilier de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Conferința preoțească de toamnă, în Protopopiatul GherlaÎn continuare, au debutat lucrările conferinței în sala de ședințe a Protopopiatului, prin cuvântul Pr. Iulian-Paul Isip, Protopop de Gherla, care a subliniat faptul că suntem datori să păstrăm vie memoria celor care au suferit în temnițele comuniste, mai cu seamă cei care suntem în acest protopopiat, pe teritoriul căruia se află penitenciarul Gherla, între zidurile căruia au suferit și au murit mulți pentru credința lor. A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în care a evocat personalitatea patriarhului Justinian, și modul în care acesta și-a dat toată silința pentru a-i apăra pe preoți de prigoana comunistă. În partea a doua a conferinței, părintele Ierom. Grigorie Benea, starețul nou înființatei mănăstiri „Sf. 40 de Mucenici”, așezată pe locul unde în anii totalitarismului ateu au fost înhumați cei morți în penitenciarul Gherla, a susținut referatul „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. În alocuțiune a fost subliniat modul în care comunismul a prins rădăcini ca sistem de guvernământ și care au fost efectele nefaste ale acestuia asupra populației și asupra Ortodoxiei. ÎPS Andrei a apreciat calitatea referatului, îndemnând totodată pe cei prezenți, să participe efectiv la susținerea edificării unui monument al rezistenței anticomuniste, pe locul unde numeroși întemnițați pentru credința lor își dorm somnul de veci, proiect de altfel demarat în urmă cu un an și coordonat de Ierom. Grigorie Benea.

După acestea, Pr. Consilier Bogdan Ivanov, a supus atenției preoților chestiuni administrative. La sfârșitul conferinței, Pr. Iulian-Paul Isip, a mulțumit Chiriarhului, membrilor permanenței, conferențiarului pentru expozeu iar preoților pentru prezență.

Pr. Horea-Niculae Baciu

Corespondent Radio Renașterea

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA