Conferința preoțească de toamnă, în Protopopiatul Huedin

de | oct. 10, 2017 | Actualitatea religioasă

În data de 10 octombrie 2017, a avut loc la sediul Protopopiatului Ortodox Huedin cea de-a treia conferinţă de toamnă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Sf. Sinod a declarat anul 2017 ca anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în perioada comunistă.

Conferinţa s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.  Ierarhul a fost însoțit de la Centrul Eparhial de Pr. Cristian Baciu – consilier administrativ bisericesc.

Conferința a început la ora 10:00 cu oficierea unui slujbe de Te-Deum în capela „Sf. Trei Ierarhi” a protopopiatului.

După oficierea slujbei religioase preoţii s-au îndreptat spre sala de conferinţe a protopopiatului.

În deschidere Înltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a afirmat că toţi martirii şi apărătorii dreptei credinţe din perioada comunistă au avut ca slogan cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care a spus:  ,,Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri’’. Părintele Mitropolit şi-a adus cu drag aminte atât de Patriarhul Justinian cît şi de Mitropolitul Bartolomeu, care a suferit în închisorile comuniste.

Preacuviosul Părinte Grigorie Benea – stareţul viitorului Memorial de la Gherla a susţinut o deosebită prelegere despre apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă.

Acesta şi-a început prelegerea arătând ce a însemnat fenomenul neo-martirajului în perioada comunistă: ,,Comunismul a fost analizat până acum din diferite puncte: istorice, sociale şi mult mai puţin din punct de vedere spiritual. La baza atrocităţilor a stat o realitate spirituală demonică, distructivă’’.

Mai apoi preacuviosul părinte a explicat contextul apariţiei comunismului arătând că ,, în comunism, creştinismul a fost transformat în cod etic şi factor de progres social’’.

O paralelă interesantă a fost făcută apoi între ateism şi creştinism: ,,ateismul era religia de stat care imita şi răstălmăcea creştinismul. Biserica pentru comunişti era partidul infailibil, patriarhul era secretarul general iar Sfântul Sinod era Comitetul Central, preoţii erau activiştii de partid iar promisiunea milenară era epoca de aur’’.

A fost adusă în discuţie şi perioada totalitară din România: ,, politica comunistă a luptat contra religiei la modul cel mai real, a marginalizat religia şi biserica. Cu atât mai mult Biserica a fost compromisă prin infiltrare în interiorul ei’’.

Nu s-a putut omite contribuţia extraordinară a Patriarhului Justinian în apărarea Ortodoxiei în acea perioadă. Despre acesta preacuviosul părinte Grigorie a afirmat că: ,, acest patriarh a fost rânduit de Dumnezeu să ocârmuiască Biserica în acea perioadă. A adoptat o strategie de rezinstenţă tacită şi camuflată, protejându-i pe preoţii arestaţi.

Au fost amintiţi şi martirii care s-au jertifit pentru Hristos în înfricăşătoarele temniţe comuniste: Valeriu Gafencu, părintele Arsenie Papacioc, Ioan Ianolide şi alţii. Toţi aceştia şi-au asumat duhovniceşte detenţia, transformând condiţiile de detenţie în condiţii de sfinţenie. ,,Viaţa duhovnicească în închisori a fost mult mai intensă decât cea din mănăstiri întrucât cei închişi erau mai aproape de moarte. Lupta la ei s-a mutat din planul politic în planul spiritual. Şi-au asumat suferinţa ca jertfă martirică pentru Hristos, reuşind să creeze o paradigmă de trăire duhovcească în închisoare’’, a mai afirmat preacuviosul părinte Grigorie Benea.

Deasmenea au fot amintite şi personalităţile marcante anticomuniste din Apuseni şi Valea Someşului: preotul Florea Mureşanu, preotul Liviu Galaction Munteanu, preotul Ioan Bunea şi preotul Adrian Cărăuşu. Promovând memoria apărătorilor Ortodoxiei din perioada comunistă ne recuperăm eroii, participăm la jertfa lor martirică, promovăm modele reale şi devenim contemporani cu ei. În încheierea prelegerii preacuviosul părinte Grigorie Benea a afirmat că ,,Biserica este prima instituţie care îşi asumă trecutul recent, putând astfel vindeca prezentul’’.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a conchis afirmând că ,,martirii neamului trebuie să ne însufleţească şi pe noi’’.

După prelegere, preoții prezenți au luat cuvântul pe această temă. Părintele Teodor Boc de la Parohia Răchiţele a vorbit despre comunitatea de acolo care a avut de suferit cel mai mult în acea perioadă. Au mai luat cuvântul preoţii: Morcan Ioan, Dejeu Mircea, Condrea Pavel şi Bodea Ioan.

Părintele consilier administrativ bisericesc Cristian Baciu a comunicat preoților ultimele decizii ale centrului eparhial. Întrunirea s-a încheiat cu o agapă frăţească la cantina socială Protopop Dorel Pușcaș din curtea protopopiatului.

Ancorați în această realitate, apreciem recursul la memorie, pe care biserica noastră îl face în acest an comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului ca pe un demers de recâștigare a demnității și identității greu încercate în veacul trecut.

Pr. Lupuţan Dan

 

Ultimele articole

Pronia dumnezeiască

Pronia dumnezeiască

Lucrarea prin care Dumnezeu se îngrijește în permanență de lume, de creația Sa, se numește pronie sau providență. Prin pronie, Dumnezeu păstrează lumea în totalitatea ei, precum și fiecare lucru și ființă în parte. El nu numai că a adus la lumină zidirea, dar după ce...

24 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Areta

24 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Areta

A pătimit la începutul secolului al VI-lea și era originar din ținutul Yemenului (Arabia). Conducătorul orașului era Danaan, un iudeu care reușise să ajungă la conducere și care ura creștinii, pornind, astfel, persecuția împotriva lor. În anul 520 a exilat pe Sfântul...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit joi, 22 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Mihai Vodă și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Dobric și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...