Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Ortodox Gherla

de | oct. 11, 2016 | Actualitatea religioasă

Cu ocazia Conferinţei Preoţeşti de toamnă, preoţii din cuprinsul Protopopiatului Gherla l-au avut în mijlocul lor luni dimineața pe Înaltpreasfiţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a venit însoțit de  Părintele Consilier Bogdan Ivanov și Pr. Lect. Cosmin Cosmuța, a transmis pentru radio Renașterea pr. Marcel Gheberta.

Evenimentul a debutat cu oficierea Te Deum-ului de mulţumire în biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” a parohiei Gherla III, iar ulterior participanții s-au deplasat la noului sediu protopopesc unde s-au desfășurat lucrările întâlnirii.

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016, drept Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanu, subiectul conferinței a abordat viața și activitatea Marelui Ierarh.

După cuvântul de deschidere, rostit de Părintele Protopop Iulian Paul Isip, Părintele Mitropolit a vorbit preoților despre importanța subiectului abordat, amintind de strălucirea cetei mucenicilor lângă tronul Preasfintei Treimi, explicând faptul că în contextul martiriului creștinilor din lumea contemporană putem găsi motive în plus de a ne uita la strălucirea și importanța Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanu.

Conferențiarul întâlnirii, părintele profesor Cosmin Cosmuța a susținut o amplă prelegere despre viața, activitatea și opera Sfântului în contextul istoric din acea vreme, reîmprospătând prin aceasta dragostea față de Marele Ierarh.

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...