Conferinţă preoţească în Catedrala din Negreşti Oaş

de | oct. 12, 2022

La Catedrala „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Negreşti Oaş,  a avut loc marţi, 10 octombrie 2022, conferinţa preoţească, desfăşurată sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Au participat preoţii din cele trei protopopiate: Satu Mare, Carei şi Negreşti Oaş, împreună cu protoiereii şi secretarii protopopeşti. Conferinţa a început cu Sfânta Liturghie oficiată de cei trei protoierei şi secretarii protopopeşti, după care a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire a lui Dumnezeu pentru toate şi pentru buna desfăşurare a lucrărilor conferinţei.

Cea de a doua conferinţă de toamnă, consacrată Anului omagial al rugăciunii în viaţa bisericii şi în viaţa credincioşilor şi Anului comemorativ al Sfinţilor isihaşti Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama şi Sfântul Paisie de la Neamţ, a avut loc în Protopopiatul Oaş şi a reunit preoţii din Protopopiatul Satu Mare, Carei şi Oaş.

„Este o atmosferă frumoasă, o atmosferă înălţătoare, este o lucrare duhovnicească deosebită, deoarece învăţăm şi reînvăţăm ceea ce ştiam, de fapt, că, pe lângă slujirile sacramentale, pe lângă slujirile sfinte pe care le desfăşurăm în viaţa bisericii ca sacerdoţi, suntem datori, ca şi creştini, şi noi sacerdoţii, şi noi preoţii, slujitorii lui Dumnezeu, ca şi credincioşii, să ne rugăm în particular în permanenţă”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

De altfel, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă Rugaţi-vă neîncetat. Şi Mântuitorul spune Privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul în care Fiul Omului va veni. Deci, fără suportul rugăciunii, slujirea noastră este mult mai grea. Totdeauna Sfinţii Bisericii lui Hristos, marii Ierarhi, marii voievozi creştini, marii împăraţi bizantini, slujitorii adevăraţi, au ştiut să plece  genunchii la pământ şi să se roage pentru poporul din păstorirea lor, din subordinea lor. Pentru că lucrurile pe care nu le putem rezolva noi, le rezolvă Dumnezeu atunci când îi cerem jutorul şi aşa credem noi, cu toată tăria, că Hristos este cu noi, ne asistă, ne ajută, ne întăreşte şi ne face ca să putem merge mai departe, pe această mare a vieţii lumii, acestea cu credinţa că aducem slujbă lui Dumnezeu în permanenţă şi slujirea noastră se va bucura de preţuirea şi răsplata lui Dumnezeu. Mulţumim Protopopiatului Oaş, care a organizat conferinţa şi ne bucurăm pentru prezenţa deosebită, aproape în totalitate, a preoţilor la această conferinţă”, a mai spus PS Părinte Iustin.

„Suntem aici ca să aducem în actualitate ceea ce este mai presus de timpul pe care îl trăim, rugăciunea, isihia şi înţelegerea vederii lui Dumnezeu aşa cum ne învaţă părinţii isihaşti, a precizat Părintele Ioan Marcel Malanca, protopopul Oaşului, gazda evenimentului. „Sfântul Simeon Noul Teolog, pentru că anul acesta se împlinesc 1000 de ani de la trecerea lui în veşnicie, Sfântul Paisie de la Neamţ, pentru că se împlinesc 300 de ani de la naşterea lui, şi, desigur, între cei doi, ca o punte de legătura, care sintetizează profund teologia isihastă, Sfântul Grigorie Palama. Sunt pentru noi prototipuri ale vieţuirii isihaste şi duhovniceşti şi de aceea ne-am adunat, pentru ca să înţelegem, să primim învăţătura isihastă şi, totodată, să luăm exemplul viu al trăirii lor duhovniceşti, atât noi, preoţii, cât şi mirenii, deoarece toţi deopotrivă putem să împlinim cele mai importante lucruri pe care le învăţăm din experienţa vieţii duhovniceşti explicată de fiecare dintre cei trei mari teologi ai Bisericii noastre, anume că rugăciunea este temelia vieţii creştine şi Mântuitorul Iisus Hristos S-a retras în pustie singur ca să se roage, ne învaţă Sfintele Evanghelii, că nu putem cunoaşte pe Dumnezeu fără a dobândi Duhul Sfânt şi fără a ne ruga neîncetat într-o isihie deplină, totuşi într-o lume modernă.”

Referatul conferinţei de la Negreşti Oaş a fost alcătuit şi susţinut de Ierom. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, şi poartă titlul: „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele duhovnicești spre o isihie globală într-o lume globalizantă”. „Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu Cel Atotmilostiv, de harul Domnului nostru Iisus Hristos, de dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi de împărtăşirea Sfântului Duh ( II Corinteni 13, 13), spune Părintele Ierom. Serafim Bilţ în referat. Rugăciunea, ca prezență şi lucrare a Sfântului Duh în omul evlavios, aduce mângâiere, pace şi bucurie; ea ne uneşte cu Preasfânta Treime, izvorul bucuriei şi al vieţii veşnice, dar şi cu Bi”serica lui Hristos din toate timpurile şi din toate locurile. Fără rugăciune nu este Biserică şi nici viaţă creştină. Când pierdem bucuria şi pacea sufletului este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie sau cât trebuie”, spune Părintele Ierom. Serafim Bilţ în referat.

În timpul conferinţei s-au discutat şi alte probleme din domeniul administrativ-gospodăresc, al pastaraţiei în condiţiile actuale a societăţii, aflate în continuă schimbare, mai ales a tinerilor, precum şi cultural-teologice.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Gaiul Bisericii Noastre”

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Sfânta Liturghie Arhierească de praznicul Înălțarea Domnului

Joi, 13 iunie 2024, praznicul Înălțarea Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Baia Mare, a rostit cuvânt de învățătură, după...