Conferință preoțească și resfințirea monumentului închinat foștilor deținuți politici din Cimitirul Central Gherla

de | oct. 16, 2021

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a prezidat conferința preoțească de toamnă a clericilor din  Protopopiatul Ortodox Gherla și a resfințit monumentul închinat foștilor deținuți politici din Cimitirul Central Gherla.

Conferința preoțească s-a desfășurat în Biserica „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Parohiei Gherla III și a fost precedată de o slujbă de Te Deum.

Lucrările conferinței  au fost deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a prezentat tema omagială a anului 2021, proclamat ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, arhimandritul lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, a susţinut o prelegere intitulată: „Cu gândul la cei plecați, ne rugăm pentru ei Celui ce este Învierea și Viața și le îngrijim mormintele”. În cadrul acesteia, arhimandritul Simeon a vorbit despre „celebrările liturgice pentru cei adormiți – expresii ale caracterului pascal al morții creștine” și despre „cimitire – locuri ale memoriei, culturii și speranței eshatologice”.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de ierarh, precum și cu luări de cuvânt din partea clericilor prezenți, în frunte cu protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele 9 protopopiate ale Eparhiei. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2021, și anume „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Resfințirea monumentului închinat foștilor deținuți politici

La finalul conferinței preoțești, în Cimitirul Central din Gherla, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujba Parastasului și a resfințit monumentul închinat foștilor deținuți politici, care, în ultima perioadă, a fost reabilitat, consolidat și înfrumusețat.

În semn de apreciere și recunoștință, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat primarului municipiului Gherla, Ovidiu Ionel Drăgan, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar coordonatorului proiectului de renovare a monumentului, în persoana administratorului Cimitirelor Ortodoxe din Gherla, Darius Ștefan Filip, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, toți cei implicați în acest proiect au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

După căderea regimului comunist, începând cu anul 1992, Asociația Foștilor Deținuti Politici, filiala Cluj, a ridicat un monument spre veșnica aducere aminte a celor care au murit în Penitenciarul Gherla, între anii 1948-1964.

Monumentul este situat în partea nord-vestică a Cimitirului Central din Gherla, fiind  proiectat de arhitectul Ioan Mitrea, și are ca piesă centrală o cruce înaltă de 15 metri, orientată spre clădirea Penitenciarului Gherla. Din ansamblu monumental mai fac parte un baldachin pentru oficierea slujbelor de pomenire și un perete votiv care amintește numele deținuților politici care au suferit moartea în această închisoare.

Sfințirea acestui ansamblu comemorativ a fost săvârșită în anul 1993, de către vrednicii de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania și Episcopul George Guțiu.

Afectat de trecerea timpului, monumentul necesita lucrări de reabilitare. Prin urmare, în cursul acestui an, proclamat ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”, Protopopiatul Ortodox Gherla și Administrația Cimitirului Central Gherla au demarat un proiect de reabilitare, a spus secretarul Protopopiatului Gherla, preotul Horea Baciu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Pr. Sorin Botiș, Ioan Moldovan și Claudiu Capra

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...