Conferință: Sărbătoarea Paștelui. Sensuri și simboluri în cultura tradițională românească

de | apr. 25, 2024

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Muzeul Memorial David Prodan, în colaborare cu cercul Etnostud al Facultății de Litere a UBB, organizează vineri, 26 aprilie, de la ora 14:00, conferința „Sărbătoarea Paștelui. Sensuri și simboluri în cultura tradițională românească”, susținută de conf. univ. dr. Eleonora Sava.

Conferința propune o prezentare a sensurilor sărbătorii pascale din perspectiva antropologiei culturale, într-o abordare interdisciplinară care implică deopotrivă istoria, etnologia, etnografia și religia.

„Pornind de la ceea ce cunoaștem despre Paște, vă invităm să descoperiți, prin text, imagini și scurte materiale video, palierele succesive care au structurat această sărbătoare, împletirea religiozităților vernaculare cu creștinismul, precum și imaginariile care au generat ritualurile îndătinate. De ce sărbătorim Paștele în fiecare an la o altă dată? Cum o calculăm? De ce vopsim ouă roșii? Care e semnificația lor? De ce mâncăm miel și pască? – sunt câteva dintre întrebările la care Eleonora Sava va răspunde, printr-un demers semiotic, diacronic și comparativ” – anunță UBB.

Conferința se va desfășura în incinta Muzeului Memorial David Prodan (str. Academician David Prodan nr. 1, ap. 7), iar intrarea este liberă.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

„Noaptea Europeană a Muzeelor”, ediția 2024

Aflat la cea de-a 20-cea ediție, cel mai important eveniment nocturn al iubitorilor de cultură și frumos, denumit „Noaptea Europeană a Muzeelor”, are loc în seara zilei de sâmbătă, 18 mai 2024. Ca de fiecare dată, pregătirile specifice crează o forfotă de bun-augur,...