Conferințele preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Clujului au debutat în Protopopiatul Cluj II

de | oct. 7, 2021

În perioada 7 octombrie – 11 noiembrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, se desfășoară conferințele preoțești de toamnă.

Prima conferință de toamnă a avut loc joi, 7 octombrie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Ortodox Cluj II.

Conferința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a preoților din municipiul Cluj-Napoca.

Apoi, în sala de ședințe a mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt duhovnicesc. Totodată, a argumentat tema omagială a anului 2021, proclamat ca „An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

„Noi, fiind părinții spirituali ai localităților noastre, trebuie să le punem la suflet credincioșilor să acorde atenția cuvenită cimitirelor, să aibă grijă de ele și să cinstim cum se cuvine monumentele ridicatea de-a lungul timpului întru cinstea eroilor neamului nostru”, a subliniat Mitropoliul Andrei.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc.

„Tonalitatea acestei întâlniri este una sobră, dar, deopotrivă, dacă o înțelegem filocalic, este una care ne descoperă mijloace, căi și o viziune foarte luminoasă asupra vieții și a tot ceea ce presupune spiritualitatea noastră vizavi de viață, de moarte și de celelalte realități care le însoțesc”, a spus Episcopul-vicar Benedict.

Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, a susţinut o prelegere intitulată: „Cu gândul la cei plecați, ne rugăm pentru ei Celui ce este Învierea și Viața și le îngrijim mormintele”. În cadrul acesteia, arhimandritul Simeon a vorbit despre „celebrările liturgice pentru cei adormiți – expresii ale caracterului pascal al morții creștine” și despre „cimitire – locuri ale memoriei, culturii și speranței eshatologice”.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de cei doi ierarhi clujeni, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, care a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral și a mulțumit stareței Mănăstirii Florești, stavr. Teodora Câmpan, pentru ospitalitate.

 

În perioada următoare, conferințele de toamnă se vor desfășura în protopopiatele următoare: Turda (11 octombrie), Bistrița (12 octombrie), Gherla (16 octombrie), Năsăud (19 octombrie), Huedin (25 octombrie), Cluj I (2 noiembrie) Beclean (4 noiembrie) și Dej (11 noiembrie).

 

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele 9 protopopiate ale Eparhiei. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”, iar la conferințele de toamnă este abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2021, și anume: „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA