Consorțiul Universitaria își reîntărește misiunea de a implementa cele mai înalte standarde academice

de | oct. 17, 2023

Consorțiul Universitaria, cel mai vechi consorțiu universitar din România, care reunește cele mai reprezentative universități ale țării, și-a reîntărit, în cadrul reuniunii de la Constanța (12-14 octombrie), misiunea de a implementa cele mai înalte standarde academice, după modelul bunelor practici internaționale ale universităților „world-class”.

De asemeni – anunță președintele în exercițiu al Consorțiului, prof. univ. dr. psih. Daniel David – „ca parte a viziunii și a angajamentului valoric, în relațiile externe”, consorțiul va stabili „o relație de colaborare responsabilă, activă și critic-constructivă cu autoritățile naționale și europene și cu toți actorii academici și nonacademici relevanți care susțin această misiune sau care nu interferează cu ea”. În relațiile interne, consorțiul „a inițiat și va dezvolta strategic mecanisme similare celor din alianțele universităților europene”.

Consorțiul Universitaria punctează o serie de aspecte fundamentale în această perioadă:

„Preocuparea pentru implementarea adecvată a Legii învățământului superior și a reglementărilor subsecvente, nivel la care suntem specific interesați ca principiul fundamental generativ să fie calitatea și competența resursei umane angajate în poziții de reprezentare și/sau decizie în sistemul academic, dublat de reprezentativitatea  calității academice, mărimii și distribuirii geografice a instituțiilor academice. În acest sens, Consorțiul Universitaria a creat și va mai crea grupuri de lucru care să monitorizeze și să se implice constructiv în acest demers.

Consorțiul Universitaria apreciază interesul autorităților și al societății față de rankingurile internaționale, dar pentru ca România să fie bine reprezentată este nevoie atât de reforme ale arhitecturii academice din țară, cât și de implementarea unor programe sustenabile și predictibile de finanțare a excelenței.

Salutăm creșterile recente de salarii/ burse în mediul academic, dar ne exprimăm îngrijorarea legată de asigurarea resurselor necesare și solicităm o clarificare cu celeritate a acestui aspect.

Consorțiul Universitaria are în implementare proiecte de mare valoare financiară (ex. PNRR), astfel încât orice întârziere a acțiunilor necesare din partea autorităților naționale poate duce la blocaje cu consecințe practice și financiare dramatice. În acest context, solicităm în general o atenție mare din partea autorităților asupra modului în care se distribuie, prin competiție sau nu, resursele financiare dedicate mediului academic, criteriul cheie trebuind să fie evaluarea de calitate.

Politicile și deciziile autorităților din țară în domeniul academic trebuie să fie racordate mai bine la cele europene” – precizează prof. univ. dr. Daniel David.

***

Fondat în 1996, Consorțiul Universitaria include, în prezent, nouă dintre cele mai importante universități din România: Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța. Universitatea de Stat din Moldova este membru invitat cu statut permanent, iar Academia Română și Alianța Colegiilor Centenare sunt partenerii strategici. Cele nouă universități ale Consorțiului Universitaria cumulează 42% dintre studenții țării, acoperind, toate regiunile de dezvoltare a României. Sediul social al Consorțiului este la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni, iunie – iulie a examenului național de bacalaureat 2024, sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie. Probele se vor desfășura potrivit următorului calendar: 17 - 19 iunie: Evaluarea competențelor...