Conştiinţa morală, glasul lui Dumnezeu în sufletul omului

de | aug. 19, 2015 | Activități parohiale

Preoţii din cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit duminică, 16 august 2015, în filia Suplai a parohiei Poienile Zagrei din protopopiatul Năsăud. Începând cu ora 17.00, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în prezenţa numeroşilor credincioşi, soborul preoţilor slujitori, alături de părintele paroh Ovidiu-Teodor Oltean, au săvârşit Taina Sfântului Maslu.

Evenimentul a fost aşteptat cu multă bucurie de credincioşii de la poalele Ţibleşului, care o au ocrotitoare pe Maica Domnului şi care, în fiecare an, în această perioadă îşi serbează hramul bisericii.

În cuvântul rostit la sfârşitul Tainei Sfântului Maslu, pr. Vasile Dan de la parohia Mocod a vorbit celor prezenţi despre conştiinţa morală şi a subliniat că ea este glasul lui Dumnezeu în sufletul credinciosului, un îndemn discret care-l îndeamnă la împlinirea legii morale.Tocmai de aceea „avem datoria de a păstra conştiinţa totdeauna curată şi de a o ţine în stare trează prin rugăciune, post, împărtăşirea cu Sfintele Taine şi cunoaşterea învăţăturii creştine” a concluzionat părintele Dan Vasile.

Evenimentul, al patrulea din acest an, se încadrează în activitatea misionară a cercului preoţesc Mocod, dar şi în seria de manifestări prilejuite de sărbătoarea hramului în filia Suplai. Următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc pastoral-misionar va avea loc în parohia Nimigea de Sus, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci.

 

 

Biserica din Suplai, 40 de ani de istorie

 

Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Suplai, a fost construită între anii 1973-1975. Târnosirea bisericii a apărut ca o necesitate datorată înmulţirii numărului de locuitori şi implicit a numărului de credincioşi ortodocşi din localitate, biserica veche devenind neîncăpătoare pentru cei prezenţi la sfintele slujbe. Între anii 1984-1986, pereţii interiori ai bisericii au fost împodobiţi cu pictură executată în tehnica „tempera”, tot în această perioadă efectuându-se şi o seamă de lucrări de reparaţii exterioare. Ca urmare a acestor lucrări, în data de 8 iunie 1986, biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire ÎPS Teofil Herineanu. În vecinătatea bisericii parohiale se păstrează vechea biserică ce datează din anul 1711, construită din lemnul rezultat din dărâmarea unei alte biserici ce data de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Hramul acestei biserici este „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Ultimele articole

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

În perioada 25-28 iulie 2022, în Parohia Ortodoxă Răscruci s-au desfășurat o serie de activități estivale, sub egida  Școlii de vară. La manifestări au participat peste cincizeci de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Activitățile primei zile s-au  desfășurat...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...