Convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române, la Câmpia Turzii

de | sept. 18, 2019

În perioada 17-19 septembrie 2019, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj, are loc convocarea de specialitate a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române. Tema convocării este: „Statutul preotului militar în Armata României; probleme actuale, provocări și posibile soluții în (re)definirea identitară a clerului militar”.

Preoții militari au primit miercuri, 18 septembrie, vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Evenimentul a debutat la ora 10:00, la Capela militară „Sfântul Ilie” din incinta Bazei Aeriene din Câmpia Turzii, cu o slujbă de Te Deum, oficiată de Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, în prezența Părintelui Mitropolit Andrei, a preoților din aviația militară și a altor reprezentanți din cadrul Statului Major al Apărării.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, subliniind importanța misiunii pe care o fac în cadrul Aviației Române și a Forțelor Terestre, avându-l ca exemplu pe Sfântul Ilie, ocrotitorul lor spiritual.

 

Cu această ocazie, Ierarhul a acordat câteva distincții, astfel: „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, a fost conferită: Generalui de brigadă Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, Generalului de flotilă aeriană ing. dr. Lian Someşan, Locțiitor pentru resurse al șefului SMFA și Comandorului Marius-Mihai Oatu, Comandantul Bazei 71 Aeriane; iar „Ordinul Mihai Vodă” pentru mireni a fost conferit Comandorului Cristian Manolachi, șef al Serviciului Personal şi Mobilizare din SMFA și Colonelului Florin Pângăleanu, comandantul Grupului  Cercetare și Supraveghere prin Radiolocație și Avertizare Timpurie.

Totodată, preotul Sorin Medrea, capelan al Bazei 71 Aeriene din Câmpia Turzii, a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

Generalul Nicolae Ionel Ciucă, Șeful Statului Major al Apărării, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și Preasfințitului Părinte Varlaam „Emblema de Onoarea a Statului Major al Apărării”. De asemenea, Generalul-maior dr. Viorel Pană, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a acordat „Emblemă de onoare a Forțelor Aeriene” consilierului patriarhal, preotul Ciprian Ion Ioniță, de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, și consilerului eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama. Distincțiile au fost înmânate de Generalul de flotilă aeriană ing. dr. Lian Someşan, care le-a oferit și Albumul omagial al Forțelor Aeriene.

Manifestările au continuat în sala de evenimente a Bazei Aeriene, cu mai multe prelegeri, prezentări și dezbateri pe teme duhovnicești și de ordin administrativ.

Au conferențiat: preotul militar George Manea (SMFA) – „Situația asistenței religioase în SMFA”; preotul militar lect. univ. dr. Sorin Pitic (UNAp) – „Proiect de modificare a regulamentului privind asistența religioasă în Armata României (M2/2014)”; căpitan-comandor Alin-Vasile Cioba, consilier juridic șef al Bazei 71 Aeriene – „Clerul militar – corp distinct al personalului militar din MapN” și Iulia Maria Nerș, consilier juridic al Bazei 71 Aeriene, care a conferențiat pe tema „Statutul, rolul și locul capelanului militar în conflictele militare moderne (DIU)”.

De asemenea, au luat cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și Generalul Lian Someşan.

La întâlnire au participat: Șeful Serviciului Personal şi Mobilizare din SMFA, comandorul Cristian Manolachi, Inspectorul General şi Şeful Secţiei de Asistenţă religioasă în cadrul MApN, preotul Florin Vlădoiu, consilierul patriarhal, preotul Ciprian Ion Ioniță, de la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean, protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus. precum și alți invitați.

 

Gazda întâlnirii este Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, manifestarea fiind orgazinată de Statul Major al Forțelor Aeriene Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitroplitul Clujului.

La convocarea anuală a celor 13 preoți militari din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române au fost discutate și urmează a fi discutate aspecte cu privire la problemele actuale ale preoților militari, identificarea și soluționarea posibilelor probleme, împărtășirea de experiențe pastorale specifice, strategii misionare privitoare la activitatea preoților misionari; s-a vorbit despre statutul preotului militar, despre intensificarea misiunii preotului în rândul militarilor. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre locul și rolul preotului militar în Armata României, precum și despre statutul de necombatant al personalului militar clerical în conflictele armate.

Mai multe fotografii AICI  

În perioada 17-19 septembrie 2019, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj, are loc…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 18 septembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...