Fundația „Sfântul Andrei” împreună cu copiii de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Piatra-Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, organizează în 1 iunie 2024 de la ora 17.00, de Ziua Internațională a Copiilor, un spectacol extraordinar. Intitulat „Viața ca un fluture”, reprezentarea îmbină teatrul, muzica și dansul.

Copiii, sub îndrumarea profesorului coregraf Maria Ioana Beșa și a studentului voluntar Irina Tălpaș, vor prezenta, pe scena Palatului Culturii din Bistrița, o călătorie extraordinară ce simbolizează metamorfoza și căutarea. Spectatorii vor fi invitați să călătorească în lumea minunată a fluturilor, a florilor și a insectelor, unde vor descoperii frumusețea și fragilitatea existenței acestei vieți pământești.

Intrarea la eveniment este liberă.

Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor

Obștea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, printre activitățile zilnice și programul de rugăciune, se ocupă și de copiii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi ajută să meargă la școală, îi hrănesc și-i îmbracă, oferindu-le dragostea și grija necondiționată de care au nevoie.

Copiii au vârste cuprinse între 3 și 17 ani, iar o parte dintre ei au rămas fără unul dintre părinți sau provin din familii fără posibilități materiale. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și al unor profesori de specialitate, aceștia studiază, pe lângă materiile școlare, și pian, vioară, dar și alte discipline.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.

Scurt istoric

Mănăstirea Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța, pe drumul ce unește Transilvania de Bucovina. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, în 11 aprilie 1995, s-a reînfiinţat așezământul monahal, ca mănăstire de călugărițe. Câțiva ani mai târziu, mănăstirea a intrat într-un amplu proces de rectitorire și modernizare și s-au început lucrările de construcție la noua biserică de zid.

În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.