Corul de cameră Psalmodia Transylvanica, premiat în Serbia

de | oct. 31, 2018

În perioada 26-28 octombrie 2018, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, a participat la un festival-concurs coral, în orașul Sremska Mitrovica, Serbia, la invitația Episcopiei Ortodoxe de Carloviț, unde a obținut locul I.

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, de sărbătoarea pe stil vechi a Sfintei Cuvioase Parascheva, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în biserica ortodoxă din Sremska Mitrovica.

În aceeași zi, de la ora 12:30, alături de alte 11 formații corale prezente la concurs, toate provenind din spațiul ex-iugoslav: Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, ansamblul coral transilvănean a reprezentat spațiul românesc la acest festival.

Piesele muzicale interpretate de Corul de cameră au fost: „Graiurile mele” de Alexandru Delcea (solist pr. dr. Gavril Vârva); „Cred Doamne” de Ștefan Andronic; „Lino Leano” și „De doi” de Nicolae Ursu (solist pr. dr. Florin Simionca); „Doina și hora cu strigături” de Nicolae Lungu (solist pr. dr. Florin Simionca).

Juriul a fost format din personalități marcante ale vieții muzicale din Serbia, precum Vesna Soiut, Predrag Iocovni, Rade Radovni.

În urma deliberării, corala clujeană a fost declarată câștigătoare, obținând premiul I. Festivitatea de premiere a avut loc într-un vechi amfiteatru din centrul orașului, pe ruinele vechiului oraș roman Sirmium, în prezența Preasfințitului Vasile de Carloviț, a Preasfințitului Mitrofan, episcopul sârbilor ortodocși din Canada, și a unui număr mare de credincioși.

Participarea la acest festival-concurs s-a făcut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prin ținuta academică și prestanța elevată, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica s-a dovedit a fi, încă o dată, un excelent ambasador al României și al Bisericii Ortodoxe Române în spațiul internațional.

Înființat la începutul anilor 1990, de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, ca o continuitate a unei tradiţii lăsate de prof. dr. Vasile Petraşcu, cel ce punea bazele Corului bărbătesc al Episcopiei Clujului în anul 1921, Corul este format din studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, grupul a susținut peste 300 de concerte ocazionate de diferite participări la reuniuni corale, festivaluri de muzică corală sau concursuri, atât în țară, cât și în străinătate.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...