Corul de cameră Psalmodia Transylvanica, premiat în Serbia

de | oct. 31, 2018 | Actualitatea religioasă

În perioada 26-28 octombrie 2018, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, a participat la un festival-concurs coral, în orașul Sremska Mitrovica, Serbia, la invitația Episcopiei Ortodoxe de Carloviț, unde a obținut locul I.

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, de sărbătoarea pe stil vechi a Sfintei Cuvioase Parascheva, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, în biserica ortodoxă din Sremska Mitrovica.

În aceeași zi, de la ora 12:30, alături de alte 11 formații corale prezente la concurs, toate provenind din spațiul ex-iugoslav: Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, ansamblul coral transilvănean a reprezentat spațiul românesc la acest festival.

Piesele muzicale interpretate de Corul de cameră au fost: „Graiurile mele” de Alexandru Delcea (solist pr. dr. Gavril Vârva); „Cred Doamne” de Ștefan Andronic; „Lino Leano” și „De doi” de Nicolae Ursu (solist pr. dr. Florin Simionca); „Doina și hora cu strigături” de Nicolae Lungu (solist pr. dr. Florin Simionca).

Juriul a fost format din personalități marcante ale vieții muzicale din Serbia, precum Vesna Soiut, Predrag Iocovni, Rade Radovni.

În urma deliberării, corala clujeană a fost declarată câștigătoare, obținând premiul I. Festivitatea de premiere a avut loc într-un vechi amfiteatru din centrul orașului, pe ruinele vechiului oraș roman Sirmium, în prezența Preasfințitului Vasile de Carloviț, a Preasfințitului Mitrofan, episcopul sârbilor ortodocși din Canada, și a unui număr mare de credincioși.

Participarea la acest festival-concurs s-a făcut cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prin ținuta academică și prestanța elevată, Corul de cameră Psalmodia Transylvanica s-a dovedit a fi, încă o dată, un excelent ambasador al României și al Bisericii Ortodoxe Române în spațiul internațional.

Înființat la începutul anilor 1990, de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, ca o continuitate a unei tradiţii lăsate de prof. dr. Vasile Petraşcu, cel ce punea bazele Corului bărbătesc al Episcopiei Clujului în anul 1921, Corul este format din studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De-a lungul anilor, grupul a susținut peste 300 de concerte ocazionate de diferite participări la reuniuni corale, festivaluri de muzică corală sau concursuri, atât în țară, cât și în străinătate.

 

 

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 6-a după Paști

În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 29 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit joi, 26 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu...