Credincioșii clujeni au rememorat joi, împreună cu IPS Andrei, suferințele Mântuitorului

de | apr. 6, 2018 | Actualitatea religioasă

Numeroși clujeni au luat parte joi seara, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.

Slujba a fost săvârșită de la ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoții slujitori de la catedrală, consilieri de la Centrul Eparhial, precum și preoți profesori de la cele școlile teologice ortodoxe din municipiu.

Credincioșii au rememorat, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  suferințele Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe cruce.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice, ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii, la care s-au putut închina toți credincioșii.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul catedralei mitropolitane, dirijat de pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos.

 

Ultimele articole

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...