Credincioșii clujeni au rememorat joi, împreună cu IPS Andrei, suferințele Mântuitorului

de | apr. 6, 2018 | Actualitatea religioasă

Numeroși clujeni au luat parte joi seara, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.

Slujba a fost săvârșită de la ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoții slujitori de la catedrală, consilieri de la Centrul Eparhial, precum și preoți profesori de la cele școlile teologice ortodoxe din municipiu.

Credincioșii au rememorat, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  suferințele Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe cruce.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice, ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii, la care s-au putut închina toți credincioșii.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul catedralei mitropolitane, dirijat de pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos.

 

Ultimele articole

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

24 mai – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Acest Sfânt Cuvios s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521. Încă de la şase ani, după ce tatăl său, Ioan, a murit în timpul unui cutremur, cu binecuvântarea mamei sale, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), a mers în Seleucia,...

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...