Credincioșii clujeni au rememorat joi, împreună cu IPS Andrei, suferințele Mântuitorului

de | apr. 6, 2018

Numeroși clujeni au luat parte joi seara, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.

Slujba a fost săvârșită de la ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoții slujitori de la catedrală, consilieri de la Centrul Eparhial, precum și preoți profesori de la cele școlile teologice ortodoxe din municipiu.

Credincioșii au rememorat, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  suferințele Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe cruce.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice, ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii, la care s-au putut închina toți credincioșii.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul catedralei mitropolitane, dirijat de pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...