Credincioșii clujeni au rememorat joi, împreună cu IPS Andrei, suferințele Mântuitorului

de | apr. 6, 2018 | Actualitatea religioasă

Numeroși clujeni au luat parte joi seara, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului, la slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri”.

Slujba a fost săvârșită de la ora 18:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoții slujitori de la catedrală, consilieri de la Centrul Eparhial, precum și preoți profesori de la cele școlile teologice ortodoxe din municipiu.

Credincioșii au rememorat, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  suferințele Mântuitorului, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe cruce.

În cadrul slujbei au fost citite 12 pericope evanghelice, ce prezintă tabloul complet al suferinţelor Mântuitorului. După Evanghelia a cincea, care relatează cererea mulțimilor în fața lui Pilat de a-L răstigni pe Iisus și de a-l elibera pe tâlharul Baraba, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a luat pe umeri crucea din spatele Sfintei Mese și purtând-o a dus-o în mijlocul bisericii, la care s-au putut închina toți credincioșii.

Răspunsurile la slujbă au fost date de corul catedralei mitropolitane, dirijat de pr.prof.univ.dr. Vasile Stanciu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Andrei le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt duhovnicesc despre Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos.

 

Ultimele articole

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...