Crucea Sfântul Iosif Marturisitorul pentru Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi

de | dec. 9, 2018

Duminică, 9 decembrie 2018, de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în fruntea unui sobor format din preoţii slujitori ai Catedralei.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, invitat în Baia Mare pentru a susţine o conferinţă, Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, slujitori ai Catedralei, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Arhid. Ionuţ Pleş, iar la priceasnă a cântat Arhid. Ionuţ Pleş împreună cu tinerii din Grupul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din cadrul Catedralei Maramureşene (ATOCEM).

Cuvânt de învăţătură

Părintele Profesor Mihai Himcinschi a fost cel care a rostit cuvântul de învăţătură despre Evanghelia duminicii, a tămăduirii femeii gârbove.

„Mesajul Sfintei Evanghelii de astăzi, din Capitolul 13 al Sfântului Evanghelist Luca, ne descrie modul în care Mântuitorul Iisus Hristos, aflându-se într-o sinagogă şi propovăduind Evanghelia, Legea cea nouă, vestea cea nouă, poporului său Israel, vindecă o femeie gârbovită, a spus Părintele Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi. Această minune creează o reacţie şi mai marele sinagogii ceartă poporul, spunând că aveţi atâtea zile la dispoziţie, nu în ziua sâmbetei să faceţi minuni. Este foarte important să înţelegem din această minune că Mântuitorul a venit în lume să dezlege neputinţele noastre.”

Distincţie pentru Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi

În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea teologică și academică, pentru contribuția adusă la bunul mers al învățământului teologic ortodox și pentru atenția și dragostea cu care a răspuns, de fiecare dată, invitației Chiriarhului locului şi Departamentului de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” din Baia Mare de a fi prezent în mijlocul studenţilor şi  credincioşilor băimăreni, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a înmânat Părintelui Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Himcinschi una dintre cele mai înalte distincţii care se oferă de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului,  Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...