Crucea Transilvană, oferită Mitropolitului Inochentie de Burundi și Rwanda

de | aug. 14, 2019 | Actualitatea religioasă, Nicula 2019

Înalpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, i-a conferit miercuri, 14 august 2019, în Ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitului Inocentie Byakatonda, „Engolpionul și Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Momentul a avut loc după Slujba Vecerniei, închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, săvârșită de Înaltpresfințitul Părinte Andrei, alături de ierarhul african și în sobor de preoți și diaconi. În cuvântul rostit cu acestă ocazie, Înaltpreasfințitul Innocentios i-a mulțumit ierarhului clujean pentru distincție și și-a arătat bucuria de a sărbători împreună Adormirea Maicii Domnului. „Ortodoxia este o comoară, este unica credință adevărată, pentru că știu că nici unul nu ați venit aici forțat, iar ceea ce se face din libertate rămâne permanent”, le-a spus pelerinilor Părintele Mitropolit Innocentios.

De asemenea, ierarhul a afirmat că românii că sunt binecuvântți că au mănăstirea, dar și bisericile, unde să participe la slujbe. „Noi nu avem catedrale ca aici, noi facem Sfânta Liturghie sub copaci. Atunci când plouă, ne plouă și pe noi, dar avem copaci și avem Biserica. Văzându-vă, mă întrebam cum să fac să iau biserica de aici și să o duc în Africa?”.

Zecile de mii de credincioși prezenți la hramul Mănăstirii Nicula au fost îndemnați să aibă credință și smerenie, așa cum a avut Maica Domnului. „Ea este mama noastră. Toate care sunteți mame știți acest lucru – când avem nevoie de ceva, mergem către tata, prin mama. Îi spunem ei că avem nevoie de ceva și Maica Domnului va primi tot ce îi spunem că avem nevoie și îi va spune Fiului Ei. Vă îmbrățișez și vă doresc tuturor praznic luminat”, așa și-a încheiat cuvântul său Mitropolitul Inochentie de Burundi și Rwanda și le-a lansat tuturor credincioșilor, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, invitația de a vizita Mitropolia din Burundi.

La rândul său, Mitropolitul Clujului, i-a mulțumit ierarhului african pentru prezența la hramul Mănăstirii Nicula și le-a reamintit credincioșilor că de peste 50 de ani Înaltpreasfinția Sa se numără printre puținii pelerini care vin an de an la mănăstirea clujeană. „Lucrul acesta îl facem toți pentru că o iubim pe Maica Domnului și venim aici cu atâta drag. Pe Maica Domnului o dor toate necazurile noastre, așa spune și priceasna”. Înaltpresfințitul Andrei a precizat că o durere mare pentu Maica Domnului și pentru toate mamele este faptul că aproape 5 milioane de români au plecat peste hotare. „Noi o rugăm pe Maica Domnului să le dea gândul cel bun să se întoarcă acasă”, a spus ierarhul.

Și pentru că de Praznicul Adormirii Maicii Domnului Mitropolitul Inochentie își aniversează ziua de naștere, Părintele Mitropolit Andrei, împreună cu pelerinii prezenți i-au cântat „La mulți ani!”.

EMIL METEA /GRIGORE SÂMBOAN

 

 

 

 

Ultimele articole

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 19)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 19)

Am văzut în emisiunile precedente că multilateralul Pavel Florenski,  teolog, filozof, preot ortodox, matematician, fizician și istoric al artei, avea ca duhovnic un ieromonah de o extremă simplitate, avva Isidor de la schitul Ghetsimani. Florenski precizează: „Timp...

Hramul Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla

Hramul Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Gherla

La sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Intrarea în biserică a Maicii...