„Cu seriozitate și atenție, radio Renașterea a reușit să scurteze distanța dintre oameni și biserică” – arhid. Dan Grigore Văscu

de | mai 1, 2020 | Cultură, Aniversări și comemorări

„Cea mai mare provocare pentru radio Renașterea a însemnat adaptarea activității la necesitățile impuse de pandemia actuală”, a precizat directorul instituției, arhid. Dan-Grigore Văscu. Într-o intervenție în cadrul buletinului de știri, acesta a prezentat modul în care, în ultimul an, radioul a reușit să-i apropie și mai mult pe ascultători de programe și de emisiuni.

„Dincolo de toate, acest an a fost unul solicitant. Activitatea jurnalistică a redactorilor noștri s-a putut observa zilnic, și nu cred că e cazul să subliniem seriozitatea și atenția cu care ne-am străduit să transmitem publicului informațiile în cel mai profesionist și corect mod. Au fost și multe provocări, pe care ni le-am asumat. Dintre acestea aș sublinia câteva importante: deschiderea dialogului cu ascultătorii și crearea unui mediu familial, a unei comunități bine informate, unde radio Renașterea să fie companionul zilnic și principala sursă de informare dar, de ce nu, și de divertisment.

În al doilea rând, am încercat să depășim granițele radioului clasic și ne-am axat mult și pe activitatea din mediul online. În toată lumea, granițele dintre radio, tv și presa scrisă s-au redus foarte tare odată cu evoluția tehnologiei, iar acest lucru ne-a motivat și pe noi să încercăm să transmitem mesajul Bisericii prin toate mijloacele pe care acest secol ni le pune la îndemână. Demersul a presupus, în primul rând, o restructurare a echipei, a modului de lucru și învățarea unor procedee și intrumente de lucru noi. Satisfacțiile sunt pe măsura muncii depuse, iar rezultatele se pot vedea limpede. Cu o echipă mică, dar inteligentă, reușim să ne situăm săptămânal între primele 5 instituții de presă religioasă din țară. A fost o mare provocare și adaptarea mesajului la diversitatea publicului, iar acest lucru rămâne zi de zi o încercare grea”.

Totodată, directorul instituției a vorbit despre modul în care radioul a fost nevoit să se adapteze situației actuale, create de pandemie.

 „Cea mai mare provocare a însemnat adaptarea activității noastre la necesitățile impuse de pandemia actuală. Aici trebuie să subliniez promptitudinea cu care conducerea Mitropoliei Clujului, în frunte cu Părintele Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a remarcat și a conștientizat importanța activității noastre, ca principala, dacă nu singura interfață a Bisericii cu poporul. Pentru noi a fost un demers tehnic cu care nu ne-am mai întâlnit. Am apelat la transmiterea video a slujbelor din Catedrala Mitropolitană sau din Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox, dar și a unor interviuri sau emisiuni din studio sau de la reședința mitropolitană. Acest lucru a însemnat multe ore de planificare, multe ore de muncă, toate acestea cu un efectiv restrâns. Oricum, ne-a încurajat gândul că prin munca noastră reușim, pe cât se poate, să scurtăm distanța oameni și biserică, în cea mai frumoasă perioadă, din punct de vedere liturgic, a anului.

Arhid. Dan-Grigore Văscu a amintit și de alte provocări pe care radio Renașterea trebuie să le facă față, inclusiv celor tehnice și finaciare.

„Altă provocare este aceea de a rezista și a ține pasul cu celelalte instituții mass-media. Având în vedere că nu suntem un radio comercial, toate necesitățile financiare, nu puține, sunt susținute de parohiile din Eparhie și, pe această cale țin să le mulțumesc tuturor preoților și protopopilor noștri ! Nu e ușor să te menții la standardele tehnologice actuale, dar reușim prin inteligența echipei să depășim aceste minusuri.” Pentru viitor, directorul radio Renașterea a precizat că se dorește ca întreaga echipă să devină și mai performantă și, „să putem fi cât mai mult timp alături de publicul nostru”.

 

Ultimele articole

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Primele spectacole ale lunii octombrie la Teatrului „Puck”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor prezenta la finalul săptămânii două spectacole cu magie, aventuri și învățăminte de viață. Este vorba de „Palkó és Panna”/„Palkó si Panna” (sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 11) și de „Croitorașul cel isteț”...

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Măiestrie vieneză la Opera Națională din Cluj-Napoca

Premiera Cavalleria rusticana/Dodici anni dopo de Pietro Mascagni/Mario Menicagli a deschis stagiunea 2022-2023, sâmbătă 24 septembrie. De altfel, întreagul an se anunță plin de evenimente de neuitat, artiști desăvârșiți și opere de excepție. Publicul trebuie doar să...