„Cu seriozitate și atenție, radio Renașterea a reușit să scurteze distanța dintre oameni și biserică” – arhid. Dan Grigore Văscu

de | mai 1, 2020

„Cea mai mare provocare pentru radio Renașterea a însemnat adaptarea activității la necesitățile impuse de pandemia actuală”, a precizat directorul instituției, arhid. Dan-Grigore Văscu. Într-o intervenție în cadrul buletinului de știri, acesta a prezentat modul în care, în ultimul an, radioul a reușit să-i apropie și mai mult pe ascultători de programe și de emisiuni.

„Dincolo de toate, acest an a fost unul solicitant. Activitatea jurnalistică a redactorilor noștri s-a putut observa zilnic, și nu cred că e cazul să subliniem seriozitatea și atenția cu care ne-am străduit să transmitem publicului informațiile în cel mai profesionist și corect mod. Au fost și multe provocări, pe care ni le-am asumat. Dintre acestea aș sublinia câteva importante: deschiderea dialogului cu ascultătorii și crearea unui mediu familial, a unei comunități bine informate, unde radio Renașterea să fie companionul zilnic și principala sursă de informare dar, de ce nu, și de divertisment.

În al doilea rând, am încercat să depășim granițele radioului clasic și ne-am axat mult și pe activitatea din mediul online. În toată lumea, granițele dintre radio, tv și presa scrisă s-au redus foarte tare odată cu evoluția tehnologiei, iar acest lucru ne-a motivat și pe noi să încercăm să transmitem mesajul Bisericii prin toate mijloacele pe care acest secol ni le pune la îndemână. Demersul a presupus, în primul rând, o restructurare a echipei, a modului de lucru și învățarea unor procedee și intrumente de lucru noi. Satisfacțiile sunt pe măsura muncii depuse, iar rezultatele se pot vedea limpede. Cu o echipă mică, dar inteligentă, reușim să ne situăm săptămânal între primele 5 instituții de presă religioasă din țară. A fost o mare provocare și adaptarea mesajului la diversitatea publicului, iar acest lucru rămâne zi de zi o încercare grea”.

Totodată, directorul instituției a vorbit despre modul în care radioul a fost nevoit să se adapteze situației actuale, create de pandemie.

 „Cea mai mare provocare a însemnat adaptarea activității noastre la necesitățile impuse de pandemia actuală. Aici trebuie să subliniez promptitudinea cu care conducerea Mitropoliei Clujului, în frunte cu Părintele Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a remarcat și a conștientizat importanța activității noastre, ca principala, dacă nu singura interfață a Bisericii cu poporul. Pentru noi a fost un demers tehnic cu care nu ne-am mai întâlnit. Am apelat la transmiterea video a slujbelor din Catedrala Mitropolitană sau din Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox, dar și a unor interviuri sau emisiuni din studio sau de la reședința mitropolitană. Acest lucru a însemnat multe ore de planificare, multe ore de muncă, toate acestea cu un efectiv restrâns. Oricum, ne-a încurajat gândul că prin munca noastră reușim, pe cât se poate, să scurtăm distanța oameni și biserică, în cea mai frumoasă perioadă, din punct de vedere liturgic, a anului.

Arhid. Dan-Grigore Văscu a amintit și de alte provocări pe care radio Renașterea trebuie să le facă față, inclusiv celor tehnice și finaciare.

„Altă provocare este aceea de a rezista și a ține pasul cu celelalte instituții mass-media. Având în vedere că nu suntem un radio comercial, toate necesitățile financiare, nu puține, sunt susținute de parohiile din Eparhie și, pe această cale țin să le mulțumesc tuturor preoților și protopopilor noștri ! Nu e ușor să te menții la standardele tehnologice actuale, dar reușim prin inteligența echipei să depășim aceste minusuri.” Pentru viitor, directorul radio Renașterea a precizat că se dorește ca întreaga echipă să devină și mai performantă și, „să putem fi cât mai mult timp alături de publicul nostru”.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....

„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Vorbirea de aproape” cu Pr. Octavian Blaga la Memoriaul Gherla

„Nu am om”, spune, lipsit de ajutorul semenilor, slăbănogul de la scăldătoarea Vitezdei. Împovărat nu doar de neputința trupească, ci și de apăsarea singurătății printre oameni, de orbirea și neștiința că „unul altuia suntem mădulare”, e alinat cu mângâierea minunată...

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

„Punguța cu doi bani” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Sărbătoarea copilăriei începe la Filarmonica clujeană marți, 28 mai 2024 (Colegiul Academic) o dată cu spectacolul Punguța cu doi bani în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta dirijoarei-moderatoarei Dalma Toadere. Bilete disponibile...