Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 14)

de | oct. 9, 2022

Am văzut în emisiunile precedente că multilateralul Pavel Florenski,  teolog, filozof, preot ortodox, matematician, fizician și istoric al artei, avea ca duhovnic un ieromonah de o extremă simplitate, avva Isidor de la schitul Ghetsimani.

Când spovedea, „Ochiul duhovnicesc al părintelui era îndreptat la dorinţa de curăţire a celui ce se pocăia. În  schimb, ca­noane dădea puţine. Simplitatea duhului său înmuia chiar şi rănile sufleteşti cele mai învechite. Povestea chiar el: „Vin unii oameni la mine… Câte douăzeci de ani îşi poartă păcatul în suflet, dar mie mi-l spun”.

Chiar la simpla întâlnire cu părintele Isidor, privirea sa încălzea, nu se ştie de ce, sufletul îndurerat, îl liniştea, pătrunzându-l parcă până-n rărunchi cu o blândă rază de soare. Când cineva avea sufletul necurat, iar părintele îl întâlnea pe fratele care păcătuise şi-l privea în ochi, ace­luia îi era cu neputinţă să suporte privirea luminoasă a stareţului.

Astfel, odată, cineva cu conştiinţa încărcată căzu în ge­nunchi înaintea Avvei, implorându-l să se roage pentru el. Iar acela îl vedea atunci pe Avva pentru prima dată!

Unul dintre schimnici povestea despre întâlnirea sa cu părintele, în grădină: „Mă luă de mână şi aşa mă privi în ochi… Mi se părea că mă vede până în măduva oaselor. Lăsam capul în jos şi iar îl ridicam, iar Avva zise: «Bine, bine. Pace ţie, Mişa!»”.

De obicei, părintele Isidor îi dădea celui ce se măr­turisea o listă a păcatelor şi-l punea să o citească cu voce tare, însemnându-şi în minte pe acelea pe care le făp­tuise. Se întâmpla uneori ca în timpul acestei lecturi Avva să părăsească chilia, în epitrahilul său ponosit şi cu o sin­gură mânecuţă, ca să-i pregătească o gustare mărturisi­torului său. – căutând o explicație îți vine în minte atenționarea rostită de preot după rugăciunile premergătoare Spovedaniei: „Iată Hristos stă nevăzut primind mărturisirea ta cea cu umilință, deci nu te teme nici nu te rușina a spune toate câte ai făcut, ca să iei iertare de la Domnul nostru Iisus Hristos”. Sunt sigur că Părintele Isidor pleca deplin încredințat că îl lăsa pe cel ce se spovedea în compania lui Hristos Însuși.

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 14)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Perioada Triodului

Perioada Triodului

Perioada Trodului este un timp de rugăciune mai intensă, de ascultare mai atentă a Sfintelor Scripturi, o perioadă de pocăință și de înmulțire a faptelor bune, în special a milosteniei arătată față de cei în nevoie, față de cei săraci. Triodul ne cheamă la pocăință și...