Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 17)

de | nov. 3, 2022

„Dacă venea cineva la părintele Isidor cu un păcat pe suflet, dacă cineva se certa cu aproapele său ori i se răcea dragostea, întotdeauna părintele începea primul să vor­bească despre acel lucru sau, din două-trei întrebări, îl făcea pe om să recunoască şi să se căiască. Fenomenul devenise atât de obişnuit pentru toţi, încât, atunci când cineva se încăpăţâna să rămână în păcat, avea grijă nici să nu se mai arate în ochii părintelui.

Viaţa în cealaltă lume era viaţa obişnuită a părintelui. Deseori vedea în somn pe Maica Domnului, pe Sfântul Serafim şi pe alţi cuvioşi, şi stareţul dădea ascultare sfa­turilor lor îndurătoare.

„Până în 1904, nu reuşisem să-l văd pe părintele Isidor – povesteşte episcopul E. – , cu toate că auzisem multe despre el pe când eram încă student la Academie. Prima noastră întâlnire fu în mai 1904. Era o zi minunată, ieşisem în grădina Academiei. Un bătrân încovoiat, cu toiag şi scufie, se apropie de mine, târşâindu-şi picioarele. Ajun­gând lângă mine, mă întrebă: «Părintele, sunteţi Preasfințitul?». «Dar ce vă trebuie?» îi răspund. «Eu sunt părintele Isidor*. «Foarte bucuros de cunoştinţă». «Am venit cu o treabă: azi-noapte mi se arătă Maica Domnului şi-mi spu­se: De ce n-ai luai binecuvântare de la noul Preasfinţit? Aşa că am venit»”. Trebuie să remarcăm că aici nu e pic de infatuare, de trufie, ci o simplitate copilărească, simplitatea însăși în acțiune.”

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 17)
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 17)
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Mai multe

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

Cum lucrează rugăciunea în viața creștinului?

„Rugăciunea nu trebuie să lipsească din viața creștinului. Creștinul fără viață de rugăciune este precum o carte cu paginile goale, fără conținut. Cel mai probabil există o legătură între răul din lume și rugăciune, sau, mai concret, între prezența răului și lipsa...

Despre rugăciune la Sfântul Teofan Zăvorâtul

Despre rugăciune la Sfântul Teofan Zăvorâtul

„Rugăciunea este cea mai însemnată lucrare ce se săvârșește în Biserică. Biserica este loc de rugăciune și laborator al dezvoltării acesteia. Pentru noi, intrarea în Biserică este intrarea în duhul rugăciunii. Domnul a binevoit a numi și inima Biserica Sa, unde...