Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 17)

de | nov. 3, 2022

„Dacă venea cineva la părintele Isidor cu un păcat pe suflet, dacă cineva se certa cu aproapele său ori i se răcea dragostea, întotdeauna părintele începea primul să vor­bească despre acel lucru sau, din două-trei întrebări, îl făcea pe om să recunoască şi să se căiască. Fenomenul devenise atât de obişnuit pentru toţi, încât, atunci când cineva se încăpăţâna să rămână în păcat, avea grijă nici să nu se mai arate în ochii părintelui.

Viaţa în cealaltă lume era viaţa obişnuită a părintelui. Deseori vedea în somn pe Maica Domnului, pe Sfântul Serafim şi pe alţi cuvioşi, şi stareţul dădea ascultare sfa­turilor lor îndurătoare.

„Până în 1904, nu reuşisem să-l văd pe părintele Isidor – povesteşte episcopul E. – , cu toate că auzisem multe despre el pe când eram încă student la Academie. Prima noastră întâlnire fu în mai 1904. Era o zi minunată, ieşisem în grădina Academiei. Un bătrân încovoiat, cu toiag şi scufie, se apropie de mine, târşâindu-şi picioarele. Ajun­gând lângă mine, mă întrebă: «Părintele, sunteţi Preasfințitul?». «Dar ce vă trebuie?» îi răspund. «Eu sunt părintele Isidor*. «Foarte bucuros de cunoştinţă». «Am venit cu o treabă: azi-noapte mi se arătă Maica Domnului şi-mi spu­se: De ce n-ai luai binecuvântare de la noul Preasfinţit? Aşa că am venit»”. Trebuie să remarcăm că aici nu e pic de infatuare, de trufie, ci o simplitate copilărească, simplitatea însăși în acțiune.”

Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Ortodoxia, întrebări și răspunsuri
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 17)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Viața Mântuitorului Iisus Hristos ne este împărtășită de Biserică, iar învățătura Lui și crâmpeie din parcursul Său pământesc ne sunt cunoscute din Evanghelie. Citindu-se Evanghelia în biserică, într-un fel ne împărtășim de Hristos, în calitate de Cuvânt al lui...

Icoana

Icoana

Pentru această reîntâlnire a noastră, vă propun să ne reamintim o temă din Teologia și Arta Icoanei. Mai bine zis, aș dori să învățăm împreună despre ceea ce înseamnă funcția sau vocația sacramentală a artei liturgice în general și, în special, cea a icoanei. Când...