Dragi ascultători, continuăm să răspundem la întrebarea: cum ar trebui să trăiască un creștin într-o lume dacă nu tot mai complexă, cel puțin tot mai complicată?
Pentru că a mânca este un element de bază al vieții omului, a te hrăni cu o mâncare cât mai simplă și cât mai neprocesată înseamnă un mare pas înainte pe calea simplificării vieții pentru un om care pune pe prim plan viața duhovnicească.
Așa cum am promis, astăzi vom vorbi despre recomandările pe care Părintele Ghelasie Gheorghe de la mânăstirea Frăsinei le făcea în acest sens. Ele pot fi găsite în cartea Rețetele medicinii isihaste scoasă de Editura Platytera, carte ce poate fi descărcată gratuit în format pdf de pe site-ul Chipul iconic.
Avva Ghelasie era un om practic, el însuși făcând nenumărate experimente în ce privește hrana. „Vă veţi convinge, spunea el, că Omului de fapt nu-i trebuie prea multe, ci un anume mod de folosire”, principii pentru a te hrăni cât mai corect, cât mai sănătos. Evident, pentru a putea pune în practică, afirma el, trebuie să „persistaţi cu toată seriozitatea”, în primul rând pe cei grav bolnavi, care nu mai au de ales… dar şi cei mai sănătoşi pot lua aminte, nu doar ca să prevină fel de fel de boli, ci pentru a avea un trup care să nu tragă în jos sufletul, ci să-l ajute în sporirea duhovnicească.
Înainte de a trece la aceste recomandări, trebuie să amintim un principiu fundamental enunțat de Părintele, anume a nu mânca în grabă: „Mâncarea în grabă este foarte nocivă. Mestecatul îndelungat este valoros. Se povesteşte despre unii deţinuţi în lagăre de exterminare, că prin ţinerea în gură cât mai mult timp a Apei şi a celorlalte alimente au rezistat mai bine la frig şi foame. Să mesteci în gură de 10-15 ori, chiar până la o sută de ori (şi mai mult), este o adevărată „hiperdigestie”, care pentru bolnavi grav, în special, va fi de mare importanţă. Masa să fie cel puţin de o Oră, chiar mai mult. Mestecatul şi calmul sunt principalele condiţii. Se constată că cele mai fine absorbţii se fac sublingual şi prin ţinutul îndelungat în gură. Mestecând mult timp, te vei hrăni dublu, prin extinderea capacităţii de absorbire”[1]. Unii dieteticieni arată că ţinerea în gură cât mai mult timp a Apei aduce adevărata hidratare.
Tot în sensul celor de mai sus Părintele sfătuia ca cei bolnavi „Să mănânce cu „linguriţa”, mestecând foarte bine, la cei bolnavi digestia făcându-se „în gură”.
Iată deci câteva recomandări ale lui avva Ghelasie:
- Să se deosebească Alimentaţia Copiilor, a tinerilor, a căsătoriţilor şi necăsătoriţilor, a Bărbaţilor şi a Femeilor, a Bătrânilor.
De asemenea
- Deosebire dintre cei cu digestie bună şi cei cu digestie slabă.
- Un principiu de bază este separarea între legume, fructe şi preparate, care nu au voie să se folosească deodată, ci doar la mese diferite. Vă mai amintiți sfatul Cuviosului Paisie Aghioritul: „Este bine să evităm şi felurimea mâncărurilor, deoarece felurimea pricinuieşte totdeauna şi anomalii, pentru că de multe ori o mâncare nu se potriveşte cu alta” [2]. Mai ales fructele trebuie mâncate separat pentru că fermenții din ele vor fermenta și cealaltă mâncare din stomac și de aici balonări și disconfort. Așadar, separarea între legume, fructe şi preparate, care nu au voie să se folosească deodată, ci doar la mese diferite.
În același sens trebuie să facem deosebire între cele fierte, semifierte şi nefierte (crude). Pe cât se poate, ne spunea avva Ghelasie, să nu amesteci fiertul cu nefiertul.
Un alt principiu similar: neamestecul între cele lichide şi cele tari.
De asemenea, separarea dintre dulciuri şi proteice, care nu au voie să fie deodată, grăsimile fiind neutre.
Părintele Ghelasie recomandă: E foarte bine să nu fie prea multe amestecuri, cel mai indicat este să te saturi dintr-un singur aliment (cu foarte puţine ingrediente-condimente).
Unii vorbesc şi de anumite „ritmuri biologice”, dimineaţa să fie folosite alimentele nedulci şi proteice; la prânz o mâncare preparată şi tot proteică; seara se pot folosi cele uşor dulci şi uleioase.
– Lactatele pentru cei bolnavi să fie folosite cu stricteţe doar pe stomacul gol şi simple, fără pâine sau altceva, dat fiind că cele mai mari toxine le produc lactatele combinate cu alte alimente, ce fac stază în intestine.
Din rezultatele experimentărilor făcute Părintele Ghelasie a mai realizat că de mare folos e alternanţa: într-o Zi mai multă Pâine Pustnicească de Grâu; în altă Zi, mai mult Orez; în cealaltă mai mult Amidon de cartofi; următoarea Zi, mai multe Boabe leguminoase, sau uleioase; de asemenea în altă Zi, mai multe Lactate, cu reducerea sau chiar cu excluderea celorlalte. Se poate face şi o selectare în acest sens, doar cu Fructe, sau Verdeţuri. Meniurile dumneavoastră să fie în această diversitate selectivă.
În viziunea lui avva Ghelasie „De mare importanţă este conţinutul de alimente ce umple intestinele pe anumite perioade de timp. În intestinele noastre există o floră microbiană saprofită-nenocivă (pe bază de alimente naturale şi nefierte), dar şi una infecţioasă-nocivă şi toxică (pe bază de alimente preparate prin fierbere). De aici, o atenţie în acest sens, de a schimba alimentele din când în când. Mănâncă în anumite Zile sau perioade mai multe Verdeţuri-Legume, sau mai multe Fructe, sau mai multe Cereale, sau mai multe Lactate. Aşa se vor face nişte „curăţiri-spălări””.
Cel mai important este ca Dimineaţa să se bea Apă şi să se facă o Hidroterapie (cu supe-ciorbe, sucuri, fructe) pentru a spăla şi desfunda Organele interne şi Sângele. Şi tot aşa de importantă este spălarea Intestinală, cu alimente nefierte-crude-naturale. De aici, valoarea unei mâncări cât mai sănătoase Dimineaţa.
Nu au voie să se întâlnească alimentele fierte cu cele nefierte, ca şi dulciurile cu proteinele şi cu lactatele (fiecare separat la câte o masă).
Salatele crude nu le mâncaţi cu fierturi, că fermentează foarte toxic, ci pe stomacul gol şi fără altceva.
Ascultând aceste recomandări mulți vor protesta pentru că de ani de zile ne-am obișnuit să punem la grămadă toate felurile de alimente, să facem toate amestecurile posibile. Adesea nici nu ne-am pus problema că nu e bine să amestecăm diferite categorii de alimente. În plus ne-au „ajutat” la aceasta fel de fel de master-chefi care pentru plăcerea gustului și pentru a se deosebi de ceilalți au făcut tot felul de combinații care deși plăcute la gust sunt de-a dreptul toxice și o povară pentru organism. De asemenea, fel de fel de reclame, de exemplu cele cu iaurturi cu fructe. Părintele Ghelasie arată clar că nu trebuie să amesteci fructele cu nimic, iar lactatele trebuie mâncate și ele separat.
Arthur Schopenhauer a fost unul dintre cei care a constatat că la auzirea unui adevăr nou oamenii mai întâi îl ridiculizează, apoi i se opun vehement, violent, iar în cele din urmă îl acceptă ca evident, de la sine, ba chiar ajung promotori înfocați ai lui. Să ne gândim doar la Saul prigonitorul creștinilor care a devenit Pavel, cel mai mare Apostol al Adevărului cu A mare, adică al lui Iisus Hristos.
Precum în toate celelalte laturi ale vieții, trebuie să avem o disciplină și în a mânca. În cele din urmă ne vom bucura pentru că vom avea un mai bun control asupra trupului, nu ne va mai controlo acesta și poftele lui, ci noi îl vom controla. Trupul simțindu-se mai bine în urma acestor diete, mai ușor, va influența benefic sufletul cu care este legat, astfel că ne vom ruga mai ușor, vom fi mai puțin somnolenți, mai atenți, mai treji. Doar perseverați o vreme și o să observați câtă dreptate are avva Ghelasie și o să spuneți: cât de prost sunt că n-am început să trăiesc așa mai demult!
[1] Ieromonah Ghelasie Gheorghe Retetele medicinii isihaste vol 7
[2] Cuv Paisie Aghioritul-Epistole
