Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 7)

de | iul. 18, 2022

Am văzut în emisiunile precedente că multilateralul Pavel Florenski,  teolog, filozof, preot ortodox, matematician, fizician și istoric al artei, avea ca duhovnic un ieromonah de o extremă simplitate, Părintele Isidor de la schitul Ghetsimani.

În biografia dedicată acestuia, intitulată semnificativ Sarea pământului, Florenski arată cum își întâmpină avva Isidor vizitatorii: „îi primeşte cu blândeţe pe toţi: orice oră din zi sau din noapte este po­trivită. Chiar şi pe necunoscuţi îi întâmpină ca pe nea­muri sau ca pe prieteni, ca şi cum i-ar cunoaşte de-o viaţă. Mi se pare că nu mă crezi, cititorule, dar într-adevăr toţi sunt pentru el rude şi apropiaţi; toţi îi sunt tată, şi mamă, şi frate, şi soră, şi chiar mai mult decât atât.

Ciocănim, şovăielnici, cu degetul. … se aude cum se apropie de uşă cu paşi bătrâneşti, deschide. Nu întreabă niciodată cine este la uşă. îi primeşte pe toţi, şi chiar dacă a avut deja neplăceri din cauza asta, Avva tot nu-şi aban­donează obiceiul. Iese îmbrăcat într-o robă albă de in şi cu o scufie tot albă pe cap. Adesea-şi întâmpină musafirii în nişte pantaloni albi de in largi şi o cămaşă lăsată pe dinafară; pe deasupra cămeşii, un paraman; este desculţ sau în opinci, rareori poartă ciubote. Ne întâmpină, ne roagă să poftim înăuntru.

Intrăm. Ne dezbrăcăm. Gazda ne arată ingeniosul său cuier. Ne închinăm împreună cu el în faţa icoanelor şi cerem binecuvântare. Ne binecuvântează şi ne sărută pe fiecare, iar apoi ne invită să luăm loc. Deja am simţit, nu se ştie cum, că acesta binecuvântare nu este la fel cu cele­lalte, că este deosebită. Dar nimeni nu poate spune în ce constă această deosebire. Mai întâi ne gândim că se da­torează sincerităţii şi convingerii interioare cu care o face Avva, şi aşa este: el e profund convins că binecuvântarea are putere şi nu este un simplu obicei. Apoi suntem ten­taţi să vedem motivul acestui caracter deosebit în dragos­tea ascunsă, nedescoperită în cuvinte fără rost, dar eviden­tă tuturor, pe care o poartă părintele pentru toţi cei pe care-i binecuvintează. Dar şi aceasta se dovedeşte a nu fi nici pe departe totul. Este acolo ceva, clar ce anume, raţi­unea nu poate să spună… În  sfârşit, renunţi să judeci şi spui cu sinceritate: „Este harul lui Dumnezeu. Din sfinţi ra­dia întotdeauna o astfel de putere”. Odată cu acest refuz al judecăţii raţionale te linişteşti, şi mai departe toate ţi se par de la sine înţelese.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 7)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/dpopovici/" target="_self">Pr. Dan Popovici</a>

Pr. Dan Popovici

Duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, județul Cluj.

Emisiuni recente

Iubirea intertreimică – arhetipul iubirii umane

Iubirea intertreimică – arhetipul iubirii umane

Iubirea de azi Doamne, ce e iubirea dacă nu frumosul din noi sădit de Tine arvună chipului de-Apoi? Doamne, cine e Iubirea dacă nu iertarea de azi a suferinței ce va fi când Tu în mine cazi răstignit în fiecare zi...? Hadrian-V. Conțiu (Bistrița, al XIII-lea Seminar...

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P2

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P2

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.

Boală și vindecare din perspectiva învățăturii Bisericii

Boală și vindecare din perspectiva învățăturii Bisericii

În Patriarhia Română, anul 2024 este declarat - anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Inaugurăm un nou ciclu de emisiuni dedicat problemei bolii și vindecării din perspectiva învățăturii Bisericii. Alături de noi este Părintele Arhimandrit Samuel...