Cum stăm la rugăciune?

de | dec. 14, 2022

În ceea ce privește starea omului la rugăciune, poziția corpului său în momentul rugăciunii, primim informații de inspirație biblică. În capitolul al XXII-lea din evanghelia de la Luca, ni se spune: „Sculați-vă și vă rugați!”. Oricât de mult ar prețui astăzi sportul sau mișcarea, omul a devenit în viața sa spirituală o ființă cât se poate de sedentară; el șade mult. În majoritatea timpului, nu numai la cultul divin comunitar, dar chiar și atunci când reflectează, când meditează, el își petrece timpul rugăciunii sale în comoditate și destins, creându-și zone comode. Se poate sesiza de îndată cât de diferită este atitudinea caracteristică rugăciunii omului biblic și a Părinților noștri întru credință. Nu șederea comodă, ci starea în picioare, mai degrabă încordată, caracterizează rugătorul.

Universul liturgic al Ortodoxiei
Universul liturgic al Ortodoxiei
Cum stăm la rugăciune?
Cum stăm la rugăciune?
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/simeonpintea/" target="_self">Arhim. Simeon Pintea</a>

Arhim. Simeon Pintea

Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane și cadru didactul la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specialitatea „Liturgică”. Realizator al emisiunii „Universul liturgic al Ortodoxiei” la Radio Renașterea.

Mai multe

„Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită…”

„Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită…”

„Cel ce a împlinit o poruncă să aștepte ispita pentru ea. Căci dragostea față de Hristos se probează prin cele potrivnice.” (Sf. Marcu Ascetul, Despre Legea Duhovnicească, Filocalia 1, § 88) Unul dintre steagurile arborate de cei ce contestă existența lui Dumnezeu și...