Cum va arăta viitorul spital de îngrijiri paliative al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

de | mai 16, 2024

Elena Grama, Consilier Juridic la Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, a publicat pe Facebook imagini cu proiectul propus pentru arhitectura viitorului spital de îngrijiri paliative al episcopiei.

„Proiectul este finalizat, autorizat și va avea cel puțin 120 de paturi, dotări medicale de ultimă generație, laboratoare, RMN, servicii radiologice și de imagistică medicală etc.”

„Toate aceste servicii medicale vor avea și o componentă socială, respectiv va fi asigurat un procent din totalul de paturi existente, precum și servicii de laborator și investigații imagistice pentru persoane care reprezintă cazuri sociale pentru comunitate”, a anunțat consilierul eparhial.

„Acest spital și grădinița care se află acum în stadiu de autorizare (grădiniță care va avea trei grupe a câte 40 de copii și va fi construită în curtea Bisericii Nașterea Domnului în proximitatea Spitalului Județean), sunt cele două mari proiecte care vor începe să prindă contur în acest an și pe care Episcopia le va administra în beneficiul comunității”, a mai scris Elena Grama.

Spitalul este în curs de amenajare într-o clădire existentă lângă Catedrala „Sf. Treime” din Baia Mare.

„Este o mare bucurie să putem să facem acest lucru și o necesitate, pentru că Biserica, iată, a ieșit din spațiul de cult, dintre zidurile bisericii, unde au închis-o sau au limitat-o comuniștii, a ieșit în societate și își face datoria”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la Adunarea Eparhială de la începutul anului.

Un proiect similar – destinat copiilor care suferă de boli cronice progresive – este în desfășurare și în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care mai are un spital de paliație și pentru adulți.

În Arhiepiscopia Bucureștilor funcționează un centru de îngrijiri paliative înființat de fundația eparhială Bucuria Ajutorului.

Foto credit: Facebook / Elena Grama

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA