Cursul de formare „Formator pentru formatori” pentru preoții responsabili cu activitățile de tineret

de | mai 30, 2023

Cursul de formare intitulat „Formator pentru formatori” a debutat cu o nouă întâlnire, în 29 mai, în sala de ședințe de la Primăria Rebra, prin implicarea preotului paroh Doru Leontin Plaian.

În prima parte a zilei a fost abordată tema „Prezența bisericii în online” în cadrul unei prezentări realizate de către Alex Băieș, absolvent de teologie pastorală și informatică, în prezent inginer DevOps la o multinaționala britanică.

Astfel, invitatul nostru a argumentat de ce este necesar ca biserica să fie prezentă în mediul online, care sunt mijloacele cele mai eficiente pe care le avem la dispoziție și a exemplificat metodele cele mai atractive pentru comunicarea cu tinerii și copiii, cu un real folos pastoral.

De asemenea, a fost prezentat site-ul ATCOR, fiind expuse modalitățile în care activitățile cu tinerii și copiii, precum și rezultatele muncii cu aceștia, sub formă de articole sau eseuri realizate în cadrul protopopiatelor, parohiilor și asociațiilor de tineret să fie expuse și publicate pe noul site.

Întâlnirea a continuat la  Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva din județul Bistrița-Năsăud, unde preoții implicați în activitățile cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Clujului au participat la cursul de formare care a avut până în prezent 5 module.

Totodată, participanții au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a accentuat importanța misiunii în rândul copiilor si tinerilor folosindu-se de exemple practice și îndemnuri motivaționale din Sfânta Scriptură. În sesiunea de discuții care a urmat, au luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău, pr. Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, pr. Vlad Todoran, pr. Benedict Both și Bianca Matei.

Cursul de formare este susținut de formatorii Bianca Elena Matei, director executiv al Institutului „Orthopraxis”, formator internațional, psihotraumatolog, consilier în adicții și asistent social, și Dana Matthews Bates, doctor în Teologie, președintele Institutului „Orthopraxis” și fondator al Fundației „Noi Orizonturi”.

În cadrul modulelor efectuate, organizatorii au expus modalități concrete de identificare a nevoilor tinerilor din fiecare protopopiat, precum și formularea unor direcții strategice de intervenție, prin întâlniri săptămânale pentru coeziunea tinerilor, cateheze și organizarea de tabere.

Formatorul a menționat: “Continuăm cursul de formator de formatori cu echipa de preoți din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Astăzi este despre pierderi, alinarea rușinii adânc întipărite în noi și obișnuița amânării conversațiilor dificile. Cu cine? Cu ei…TINErii. Astăzi e zi de curățenie și alinare

La acest curs participă preoți responsabili cu activitățile de tineret, din cadrul celor nouă protopopiate ale Eparhiei, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Pr. Tudor Mudure, Inspector de tineret

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...