Cursuri de îndrumare duhovnicească, la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Parva

de | feb. 27, 2019 | Actualitatea religioasă

În perioada 25-28 februarie 2019, la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la Rebra-Parva, din Protopopiatul Năsăud, se desfăşoară cursurile de îndrumare duhovnicească pentru preoţi. Aceste cursuri organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului se adresează preoţilor dinprotopopiatele Năsăud, Bistriţa şi Dej.

Sesiunea de anul acesta a cursurilor de duhovnicie a debutat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei cu slujba de Te-Deum. În cuvântul tematic rostit la finalul slujbei, intitulat „Duhovnicul – maestru spiritual şi atributele duhovnicului adevărat”, Înaltpreasfinţia Sa a plecat de la texte biblice, patristice şi din literatura teologică. De asemenea, a dezvoltat câteva cazuri cunoscute în literatura română, în special în operele lui Gala Galaction şi Ion Agârbiceanu, în care se pune în valoare atât personalitatea duhovnicului, cât şi a penitentului.

Au mai luat cuvântul pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Ioan Dâmbu, protopop de Năsăud, şi pr. protosinghel Chiril Zăgrean, stareţul Mănăstirii Parva.

Invitaţii de anul acesta al cursurilor de duhovnicie sunt pr. protosinghel Simeon Pintea, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, pr. arhimandrit Teofil Tia, profesor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, şi pr. arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Pe parcursul celor patru zile, preoţii cursanţi participă la programul liturgic al mănăstirii şi iau parte la discuţii şi dezbateri pe diferite teme de actualitate.

Pr. Cornel Coprean

Ultimele articole

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...