Cursuri de specializare în domenii ca digitizarea, comunicarea prin joc şi storytelling pt vârstnici

de | sept. 3, 2024

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au beneficiat de cursuri de specializare în domenii ca digitizarea, comunicarea prin joc şi storytelling pe perioada celui de-al doilea an de acreditare.

Mobilitățile, au însemnat, în perioada iunie 2023 – august 2024 experiențe de învăţare si explorare trăite de seniorii din centrele de zi din Cluj-Napoca, în Spania.

Activităţile derulate pe parcursul ultimelor 12 luni au vizat identificarea nevoilor de incluziune în societatea modernă bazată pe utilizarea tehnologiei şi aplicaţiilor digitale în viaţa curentă. De asemenea, s-au abordat multiple aspecte de pregătire socio-culturală, identificarea de nevoi şi soluţionarea problemelor în vederea derulării mobilităţilor în cele mai bune condiţii. În acest sens, periodic, au avut loc sesiuni de pregătire şi informare asupra tuturor aspectelor privind mobilităţile.

Procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii nu vizează doar acele persoane care sunt active profesional, ci pe oricine dornic de cunoaştere şi îmbunătăţire a aptitudinilor şi calităţii vieţii, în cele din urmă. De aceea aminvestit effort şi muncă în derularea acestui amplu proiect care mi-a adus satusfacţii încă din primul an. Sunt sigură că rezultatele finale vor fi mult peste aşteptările noastre, iar beneficiarii, care deja au dobândit încredere în propriile capacităţi, vor fi tot mai mulţi. (Andreea Iasco, manager proiect proiect).

Au fost organizate trei echipe de mobilitate cu câte 5 beneficiari seniori (peste 65 de ani), pentru deplasarea în Fuengirola, Spania. Pe toată durata mobilităţilor au avut loc vizite la centrele de seniori şi de adolescenţi cu probleme de comunicare şi exprimare, schimburi culturale de informaţii, schimb de materiale în vederea promovării identităţii culturale şi sociale (ateliere de colaje, dansuri tradiţionale, degustare de preparate tradiţionale, vizite la muzee şi adaptarea la tehnicile modern de identificare a obiectivelor). Dacă este să vorbim despre lucruri noi asimilate, pot face referire la dobândirea unui plus de confort emoţional şi funcţional în spaţii noi, prin acomodarea cu noua tehnologie. Toţi beneficiarii au reuşit ca, în final, să poată să se integreze în noile modalităţi de comunicare digitală, nu doar pe parcursul deplasării, ci şi întorşi acasă unde, realmente, împărtăşesc cele învăţate cu colegii de la centru şi nu numai. (Ligia Bocşe, consilier Centrul de zi pentru seniori nr 2 din Cluj-Napoca)

Participarea la mobilităţile Erasmus + reprezintă un plus valoare mai ales pentru angajaţii din instituţiile de cultură partenere deoarece au ocazia să participe la cursuri susţinute în diferite ţări ale Uniunii Europene, de specialişti în diferite domenii conexe cu activităţile de muzeografie şi pedagogie muzeală. Totodată, au ocazia de a crea legături transnaţionale cu colegi cu preocupări similare, din alte muzee şi instituţii de cultură europene.

Accesul la mobilităţi reprezintă, în ansamblu, o ocazie unică de a îmbina dobândirea de noi cunoştinţe şi crearea de viitoare colaborări, de implementare a unor proiecte atractive la nivel local, regional şi naţional, dar şi de cunoaştere a spaţiului cultural european actual.

Până în 2027, proiectul de mobilități Erasmus+ derulat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei va încerca să dezvolte noi parteneriate şi să identifice şi mai mulţi beneficiari care să aibă acces la  programele de mobilităţi europene.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj este lider de consorțiu în cadrul acestui proiect Erasmus+ pentru educarea adulților, până în 2027, alături de alte instituţii culturale precum Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Memorial “Octavian Goga”, iar principalii beneficiari clujeni sunt membrii Centrelor de zi pentru vârstnici, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj, instituţie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca.

Programul de mobilități Erasmus+ K2 pentru educarea adulților se derulează din 2022, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și, până în 2027, peste 50 de persoane vor beneficia de cursuri și ateliere care au ca scop principal obţinerea de noi competenţe digitale pentru seniori şi de dezvoltarea competenţelor pentru educaţia non-formală a lucrătorilor din muzee şi instituţii de cultură.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Ziua Internațională Alzheimer marcată la Cluj

Ziua Internațională Alzheimer marcată la Cluj

Consiliul Județean Cluj, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj organizează în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, o serie de evenimente...

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ

Consiliul Județean achiziționează, din fonduri nerambursabile, 25 de microbuze școlare electrice, nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul având ca obiect...