Cuvinte duhovniceşti în Postul Crăciunului la Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Dej

de | nov. 20, 2016 | Activități parohiale

Biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Dej l-a avut ca oaspete duminică 20 noiembrie 2016, pe preotul Adrian Cherhaț, inspector de religie pe judeţul Bistriţa-Năsăud, care împreună cu preotul slujitor al parohiei, Iuliu Leach, a oficiat Slujba Vecerniei Mari a Praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului iar apoi s-au citit rugăciuni de dezlegare pentru diverse nevoi și trebuințe.

La slujbă au participat un număr mare de credincioşi, cărora invitatul, Pr. Adrian Cherhaț, le-a adresat un cuvânt de învăţătură despre comoara neprețuită a psalmilor, oprindu-se în special la Psalmul 50, tema rânduită de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei pentru a fi prezentată în cadrul catehezelor din Postul Crăciunului.

Psalmii reprezintă expresia cea mai înaltă de rugăciune pe care noi o putem rosti, iar în Biserica Ortodoxă e indicat să ne rugăm după carte şi mai puţin cu cuvintele noastre, deoarece în acest fel ne ridicăm pe noi la voia lui Dumnezeu şi nu-L coborâm pe Dumnezeu la voia noastră. Citirea Psaltirii şi a rugăciunilor din cărţi ne dă lumină şi mângâiere, ne permite să aflăm lucrurile care ne sunt cu adevărat necesare în viaţă şi de aceea e bine să ne rugăm în primul rând pentru mântuire şi mai puţin pentru aspecte practice privind viaţa de zi cu zi.

Psalmul 50, al cărui autor este Regele David, este prin excelenţă un psalm de pocăinţă iar pocăinţa e necesară pentru a ne înţelege mai bine pe noi înşine şi pentru a înţelege voia lui Dumnezeu pentru noi.

Invitatul, pr. Adrian Cherhat, i-a îndemnat pe credincioşi să facă o lucrare de pocăinţă în această perioadă a Postului Crăciunului, să cultive starea de căinţă prin reflecţie retrospectivă asupra vieţii şi prin lecturi duhovniceşti.

Să învăţăm din greşeli şi din urmările greşelilor şi păcatelor noastre, cum ar fi o boală sau un eşec profesional, şi să ne ridicăm pentru că Dumnezeu aşteaptă să ne întoarcem la El. Iar noi să ne bucuram de dragostea pe care El ne-o arată zi de zi

 

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...