Daniel Turcea

de | dec. 28, 2021

Daniel Turcea s-a născut la Târgu-Jiu, la 22 iulie 1945. Este primul dintre cei patru copii ai lui Gheorghe Turcea, colonel, și ai Mariei, profesoară de matematică. Și-a petrecut copilăria și adolescența la Pitești, vârste de la i se vădește deja o inteligență sclipitoare și un talent artistic deosebit în literatură și pictură. În 1968, își încheie studiile universitare de arhitectură, la București. Însetat de cunoaștere, dobândește o mare erudiție: filozofie, matematică, fizică atomică, chimie, anatomie, istoria artei, literatură. Este atras, de asemenea, de experiențele spirituale orientale: yoga, zen, confucianism. Setea sa de absolut se va împlini însă în Dumnezeu, în credința creştin-ortodoxă, la care se întoarce printr-o revelație.

După o perioadă boemă și mai cu seamă după ce rătăcește vreme de două săptămâni într-o adâncă stare de decădere, se întoarce acasă şi-i povestește surorii sale Lucia că, fiind împins la sinucidere de o voce pe care nu o putea desluşi, a visat că a ajuns în faţa unei biserici în care nu putea să intre. A început să invoce mai multe divinităţi: „Nu mai ştiam pe cine să strig când, deodată, în întunericul în care mă aflam, a apărut o lumină în care am văzut-o pe mama mea rugându-se pentru mineşi mi-am adus aminte de Dumnezeu”. Atunci a strigat: „Mântuitorule, ajută-mi!

Ridicându-se, a văzut doi tineri venind spre el, care s-au dovedit a fi Sfântul Gheorghe şi Sfântul Elefterie, care l-au dus în biserică unde a simţit o dragoste şi o pace nesfârșite. Pentru că nu ştia dacă acest vis a fost de la Dumnezeu, a hotărât să caute biserica pe care a văzut-o, cu promisiunea că se va întoarce la Dumnezeu dacă o va găsi. După o căutare de un an de zile, ajuns la capătul puterilor, a găsit-o.

Întâlnirea cu Hristos i-a schimbat pentru veșnicie existența. Părintele Dumitru Stăniloae considera convertirea lui Daniel Turcea o adevărată minune pe drumul Damascului. După o căutare stăruitoare, găsește în părintele Arsenie Papacioc duhovnicul potrivit pentru căutarea sa de Dumnezeu. Mai apoi, l-a avut duhovnic pe Părintele Sofian Boghiu.

Atins de o boală necruțătoare, și-a petrecut ultimele zile la Mânăstirea Cernica. Atrecut în veșnicie la vârsta de 33 de ani. Ioan Alexandru spunea că plecarea lui din această lume nu trebuie deplânsă, ci fericită: „Ştiu, vom muri, dar câtă splendoare!”, scria, sublim, Daniel Turcea.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Daniel Turcea
Daniel Turcea
/

Mai multe

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 1)

Cuvintele din limba română simplu, simplitate, simpleță, simplicitate își au rădăcina în latinescul simplex. Simplitatea, însușirea de a fi simplu presupune o lipsă de formalitate, de complicații. Un om simplu  nu cunoaște artificialitatea, afectarea, prefăcătoria....

Despre muncă

Despre răutate

Astăzi, răutatea oamenilor se exprimă prin indiferența prietenilor atunci când ești lovit din plin de o problemă de orice factură. Răutatea este cea mai pură formă de slăbiciune, deși oamenii răi cred că prin aceasta devin importanți și puternici. Răutatea este o...