Daniel Turcea

de | dec. 28, 2021

Daniel Turcea s-a născut la Târgu-Jiu, la 22 iulie 1945. Este primul dintre cei patru copii ai lui Gheorghe Turcea, colonel, și ai Mariei, profesoară de matematică. Și-a petrecut copilăria și adolescența la Pitești, vârste de la i se vădește deja o inteligență sclipitoare și un talent artistic deosebit în literatură și pictură. În 1968, își încheie studiile universitare de arhitectură, la București. Însetat de cunoaștere, dobândește o mare erudiție: filozofie, matematică, fizică atomică, chimie, anatomie, istoria artei, literatură. Este atras, de asemenea, de experiențele spirituale orientale: yoga, zen, confucianism. Setea sa de absolut se va împlini însă în Dumnezeu, în credința creştin-ortodoxă, la care se întoarce printr-o revelație.

După o perioadă boemă și mai cu seamă după ce rătăcește vreme de două săptămâni într-o adâncă stare de decădere, se întoarce acasă şi-i povestește surorii sale Lucia că, fiind împins la sinucidere de o voce pe care nu o putea desluşi, a visat că a ajuns în faţa unei biserici în care nu putea să intre. A început să invoce mai multe divinităţi: „Nu mai ştiam pe cine să strig când, deodată, în întunericul în care mă aflam, a apărut o lumină în care am văzut-o pe mama mea rugându-se pentru mineşi mi-am adus aminte de Dumnezeu”. Atunci a strigat: „Mântuitorule, ajută-mi!

Ridicându-se, a văzut doi tineri venind spre el, care s-au dovedit a fi Sfântul Gheorghe şi Sfântul Elefterie, care l-au dus în biserică unde a simţit o dragoste şi o pace nesfârșite. Pentru că nu ştia dacă acest vis a fost de la Dumnezeu, a hotărât să caute biserica pe care a văzut-o, cu promisiunea că se va întoarce la Dumnezeu dacă o va găsi. După o căutare de un an de zile, ajuns la capătul puterilor, a găsit-o.

Întâlnirea cu Hristos i-a schimbat pentru veșnicie existența. Părintele Dumitru Stăniloae considera convertirea lui Daniel Turcea o adevărată minune pe drumul Damascului. După o căutare stăruitoare, găsește în părintele Arsenie Papacioc duhovnicul potrivit pentru căutarea sa de Dumnezeu. Mai apoi, l-a avut duhovnic pe Părintele Sofian Boghiu.

Atins de o boală necruțătoare, și-a petrecut ultimele zile la Mânăstirea Cernica. Atrecut în veșnicie la vârsta de 33 de ani. Ioan Alexandru spunea că plecarea lui din această lume nu trebuie deplânsă, ci fericită: „Ştiu, vom muri, dar câtă splendoare!”, scria, sublim, Daniel Turcea.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Daniel Turcea
Daniel Turcea
/

Mai multe

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Psalmul 127, un psalm scurt, strălucitor, și bine construit, țese o idilă complicată de răsplată și bunăstare, dar totodată arată și îi fericește pe cei care au frică de Domnul. Dacă în psalmul anterior, poetul ni-a arătat câte bunătăți poate pricinui nădejdea în...

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...

Boala nu este în mod necesar o consecință a păcatelor

Boala nu este în mod necesar o consecință a păcatelor

Înregistrarea ediției din 14 martie 2023 a emisiunii Împreună-lămuriri pe cale, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul  ASCOR Cluj-Napoca încercă să deslușească înțelesuri ale unor cuvinte...