De ce este important postul?

de | feb. 27, 2023

Biserica Ortodoxă a stabilit patru posturi: postul Nașterii Domnului, postul Mare, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și postul Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă acestea, se ține post în fiecare miercuri și vineri, exceptând câteva, și în anumite sărbători.

Postul Mare este precedat de duminica iertării, când rudele și prietenii, preoții și credincioșii își cer iertare unul de la altul pentru supărările pricinuite. Aceasta se face seara, în ajunul primei săptămâni din Postul Mare. Seara, când familia se întoarce acasă de la Vecernie, este bine ca pe lângă pravila de seară să se citească și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul („Doamne și Stăpânul vieții mele”), iar la sfârșit toți membrii să-și ceară iertare unul de la altul.

Prin post se manifestă partea tainică a omului: la unii observăm rugăciunea fierbinte, și astfel ei pot vedea păcatele rămase ascunse ochilor lor duhovnicești, la alții, mânia și răutatea. Mânia este un semn al lipsei rugăciunii sau a respectării postului din punct de vedere trupesc; copiii pot fi supărați și din cauza exagerării postului.

(Pr. Prof. Gleb KaledaBiserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, p. 188)

Preluare: doxologia.ro

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Când va fi sfârșitul lumii? Ce ne spune Biblia? P5

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00.   Focul apare ca element transformator la...

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Despre călăuzirea duhovnicească în BOR - tema despre care vom vorbi în această emisiune. O temă care privește pe toți cei interesați de viața spirituală de mântuire . A cere călăuzirea cuiva este un act de smerenie dar și un gând bun cu privire la creditul pe care îl...