De ce este important postul?

de | feb. 27, 2023

Biserica Ortodoxă a stabilit patru posturi: postul Nașterii Domnului, postul Mare, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și postul Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă acestea, se ține post în fiecare miercuri și vineri, exceptând câteva, și în anumite sărbători.

Postul Mare este precedat de duminica iertării, când rudele și prietenii, preoții și credincioșii își cer iertare unul de la altul pentru supărările pricinuite. Aceasta se face seara, în ajunul primei săptămâni din Postul Mare. Seara, când familia se întoarce acasă de la Vecernie, este bine ca pe lângă pravila de seară să se citească și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul („Doamne și Stăpânul vieții mele”), iar la sfârșit toți membrii să-și ceară iertare unul de la altul.

Prin post se manifestă partea tainică a omului: la unii observăm rugăciunea fierbinte, și astfel ei pot vedea păcatele rămase ascunse ochilor lor duhovnicești, la alții, mânia și răutatea. Mânia este un semn al lipsei rugăciunii sau a respectării postului din punct de vedere trupesc; copiii pot fi supărați și din cauza exagerării postului.

(Pr. Prof. Gleb KaledaBiserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, p. 188)

Preluare: doxologia.ro

Mai multe

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Categoria Psalmilor Treptelor: Psalmul 127 (128)

Psalmul 127, un psalm scurt, strălucitor, și bine construit, țese o idilă complicată de răsplată și bunăstare, dar totodată arată și îi fericește pe cei care au frică de Domnul. Dacă în psalmul anterior, poetul ni-a arătat câte bunătăți poate pricinui nădejdea în...

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Procesul Mântuitorului (Pr. Prof. Stelian Tofană) P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Paradoxul necredinței sau puterea credinței exprimată în paradoxul ei | Duminica a 4-a din Post

Dileme în cuvinte grele | Duminica a 3-a din Post

Ev. Marcu 8, 34-38; 9, 1; Luarea crucii și urmarea lui Hristos „Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape sufletul îl va...