De Sfinții Apostoli Petru și Pavel – „Târgu’ cireșelor”, la Berchieșu

de | iun. 23, 2022

Ceterași, jucăuși, horitori, interpreți de muzică populară, dar și invitați din Polonia vor lua parte miercuri, 29 iunie, 2022, la Berchieșu, județul Cluj, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la manifestarea tradițională „Târgu’ cireșelor”. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), in, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Frata și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”.

Sărbătoarea va debuta la ora 10:00, cu Sfânta Liturghie săvârșită în biserica satului, după care alaiul, format din jucăuși, ceterași și ceilalți participanți, se va deplasa cu căruțele pe Valea Sângelui, la monumentul eroilor, unde mai mulți preoți din satele din jur vor oficia o slujbă de pomenire a martirilor din timpul revoluției lui Avram Iancu.

Apoi, de la ora 14:00, va începe jocu’ în mijlocu’ satului, în târgu’ Berchieșului, unde sunt așteptați jucăușii, alături de grupurile instrumentale, urmat de un spectacol folcloric. Participă: Formația de jocuri tradiționale din Frata, cizăș Romulus Bucur, primaș Gheți Carol Daniel, Formația de jocuri tradiționale din Berchieșu, primaș Lia Pop, Grupul „Jijicanii” al Asociației ,,De la lume adunate și-napoi la lume date”, cizăș Daniel, nepotu’ lu’ Ștraifir din Berchieșu și Formația de jocuri tradiționale „Zorile” din Mociu, cizăș -Traian Sălăgean. De asemenea, vor evolua:  ceterașul Gaciu din Soporu de Câmpie și horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare. Apoi, în acompaniamentul unui grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș, vor urca pe scenă interpreții: Cristina Beldean Moșuțan, Mihai Trif, Iosif Rusu și Raul Oltean.

Pe scenă vor evolua și oaspeți din Polonia, Ansamblul  de obiceiuri și jocuri tradiționale  „Babiogorki” din Zawoja, regiunea Malopolska. Prezența lor la Cluj are loc în cadrul proiectului „Tradiții clujene în țară și peste hotare”, derulat în ultimii ani de instituția clujeană de cultură. Prin acest demers se are în vedere promovarea tradițiilor și obiceiurilor din județul Cluj, prin schimburi de experiență cu instituții și ansambluri similare din țară și străinătate.

***

Pe vremuri, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Berchieșu se adunau oameni din toate satele învecinate și făceau joc. Fiecare grup din sat venea cu ceterașii lui și se formau câte șapte, opt jocuri. Jocul din fiecare sat era organizat de feciori, denumiți „cizăși”, care alegeau și „fata jocului”, adică pe cea mai jucăușă fată din satul respectiv. Ea trebuia să ofere mâncarea pentru ceterași și, totodată, trebuia să fie jucată în fiecare joc din târg. La jocu’ de târgu’ cireșelor se cunoșteau tinerii în vederea căsătoriei, aici se plănuiau nunțile pentru anul care urmează și tot acum se „arvuneau” ceterașii.

FOTO: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14 - 24 iunie 2024). În valoare de 2500 de euro, bursa a fost inițiată în memoria unuia...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Maratonul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC), ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, se va desfășura între 18 și 25 august, în toate locurile de tradiție unde s-a consacrat. Publicul se va putea bucura din nou de sutele de evenimente care...