Decalogul vieții duhovnicești (Pr. Sabin Vodă)

de | dec. 29, 2022

Anul 2022, pe care în scurt timp îl vom încheia, a fost dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor, pe de o parte, iar pe de altă parte come­morării sfinților isihaști, a celor care și-a dedicat viața rugă­ciunii de toată vremea, și i-am pomenit pe trei dintre ei: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Paisie de la Neamț.

Inspirat dintr-o lucrare a Sfântului Grigorie Palama „Decalogul Noului Testament”, părintele Sabin Vodă de la Alba Iulia ne propune un „Decalog al vieții duhovnicești”. Este și aceasta o cinstire a părintelui duhovnic Teofil Părăian de la Sâmbăta, care și dânsul avea un program de viață duhovnicească structurat în 5 puncte (să mergem la Biserică; să avem un program de rugăciune zilnic; să citim zilnic din Sfânta Scriptură; să practicăm rugăciunea „de toată vremea” și să postim în zilele de post), la care adăuga alte 5 puncte pe care le-a auzit de la părintele Arsenie Boca (oxigen, glicogen, somn, să îți păstrezi hormonii și să ai concepție de viață creștină). Parte din acestea se regăsesc în „Decalogul vieții duhovnicești” (să ai un părinte duhovnicesc; să te spovedești regulat; să participi la sfintele slujbe; să ai o rânduială de rugăciune personală; să citești zilnic Noul Testament; să-ți păzești mintea prin rugăciunea lui Iisus; să postești în zilele de post; să citești Scrierile părinților duhovnicești; să cercetezi mănăstirile și să îți faci timp pentru familie), pe care părintele Sabin Vodă îl dezvoltă, în această emisiune, punct cu punct.

Părintele Teofil de la Sâmbăta ne îndemna, zicând: „Măsura credinţei este măsura vieţii. Cum îţi trăieşti viaţa, aşa îţi este credinţa” și mai spunea: „Crești în ceea ce pornești”.

În toate este un început! Vă doresc să creșteți în credință, că așa se roagă preotul, pentru cei credincioși, la Sfânta Liturghie: „Şi dăruieşte, Dumnezeule, şi celor ce se roagă împreună cu noi spor în viaţă, în credinţă şi în înţelegerea cea duhovnicească…”

Așadar să aveți: „Spor în viață și spor în credință!”

Atelier filocalic
Atelier filocalic
Decalogul vieții duhovnicești (Pr. Sabin Vodă)
Decalogul vieții duhovnicești (Pr. Sabin Vodă)
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prileapetru/" target="_self">Pr. Petru Ioan Ilea</a>

Pr. Petru Ioan Ilea

Preot, doctor în teologie, hirotonit preot de către Preasfințitul Vasile Someșanul în data de 6 septembrie 2004 pe seama Centrului de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II unde a slujit până la data de 15 mai 2010 când a fost transferat la Parohia ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent.

Emisiuni recente

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Atenție, sus se lucrează mântuirea voastră

Înregistrarea ediției din 28 noiembrie 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încearcă să deslușească înțelesuri ale unor...

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Taina Spovedaniei. Ce ne spune Biblia? P6

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19:00 - 20:22. Taina Spovedaniei a fost instituită în...

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Ev. Luca 18, 18-27 Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor „Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile: Să nu...