Deciziile luate la întâlnirea dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale | PS Benedict, delegatul Bisericii Ortodoxe Române la eveniment

de | sept. 18, 2024

În perioada 15-18 septembrie 2024, Mănăstirea „Abba Bishoy” din Cairo, Egipt, a găzduit lucrările Comisei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale.

Întâlnirile, organizate luni și marți, au avut loc la Centrul „Logos” al Mănăstirii „Abba Bishoy” (Sf. Paisie) din Cairo, așezământ monahal care aparține Bisericii Copte.

Potrivit unui comunicat publicat de Patriarhia Ecumenică, reprezentanții Bisericii Ortodoxe și ai Bisericilor Vechi Orientale „s-au întâlnit într-o atmosferă de dragoste creștină”.

Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, însoțit de pr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific.

Ca urmare a discuțiilor purtate au fost emise prin consens următoarele patru rezoluții:

1) cele două subcomisii mixte privind problemele liturgice și pastorale să își continue activitatea;

2) cei doi copreședinți ai Comisiei să îi viziteze pe Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe și ai Bisericilor Vechi Orientale pentru a comunica rezultatul pozitiv al dialogului și pentru a primi feedback-ul acestora cu privire la declarațiile și propunerile convenite semnate;

3) crearea unui site web comun, care să conțină toate documentele necesare ale dialogului bilateral anterior, și să fie puse la dispoziția noilor membri ai Comisiei mixte, care vor fi numiți de Bisericile lor, pentru a facilita procesul de luare a deciziilor;

4) implicarea în dialog a tuturor clericilor, monahilor și laicilor din cele două familii ecleziastice.

Poziții referitoare la instituția familiei

Printre perspectivele comune discutate s-au numărat aspecte referitoare la problematicile care privesc instituția familiei și provocările antropologice ale lumii contemporane secularizate.

„Ambele familii ecleziastice privesc uniunea indisolubilă și plină de iubire dintre un bărbat și o femeie în sfânta căsătorie ca pe o „mare taină” (Ef 5:32), care reflectă relația dintre Hristos și Biserică, în contrast cu anumite abordări contemporane ale căsătoriei. Din această uniune ia naștere familia, care este văzută ca singurul fundament pentru nașterea și creșterea copiilor în conformitate cu planul divin. Bisericile noastre, prin urmare, consideră familia o «mică biserică» și îi oferă îngrijirea și sprijinul pastoral adecvat”, se arată în comunicat.

Reprezentanții celor două tradiții bisericești au respins categoric justificarea relațiilor de același sex în numele unei „libertăți umane absolute”.

„Bisericile noastre, în timp ce afirmă credința lor deplină în drepturile și libertatea omului, confirmă, de asemenea, că libertatea creației nu este absolută până la punctul de a încălca poruncile Creatorului”, se mai arată în comunicat.

Întrucât în anul 2025 se aniversează 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic, reprezentanții Bisericii Ortodoxe și ai Bisericilor Vechi Orientale și-au exprimat dorința ca toți creștinii din întreaga lume să sărbătorească Paștele potrivit tradiției canonice de la Niceea și a Pascaliei ortodoxe.

Autor: Andrei Ursulean / Basilica.ro

Foto credit: copticorthodox.church 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...