Delegația Arhiepiscopiei Clujului la ITO 2019 Craiova – „Un Potir al bucuriei” format din mii de tineri

de | sept. 5, 2019

Delegația Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, formată din peste 80 de tineri din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, participă în aceste zile la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, aşezată sub motto-ul: „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”, care are loc la Craiova, în perioada 5-8 septembrie 2019.

La întâlnirea de anul acesta participă peste 4000 de tineri ortodocşi, care reprezentă fiecare eparhie din cuprinsul Patriarhiei Române, precum şi comunităţile ortodoxe din: Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia, India etc.

Deschiderea oficială a ITO 2019 a avut loc joi seara, 5 septembrie, în Piața Mihai Viteazul din Craiova.

La eveniment au fost prezenți alături de tineri: Patriarhul României, Mitropolitul Olteniei, ierarhi din țară și din străinătate, precum și oficialități locale și centrale.

După defilarea reprezentanților celor 51 de delegații, a avut loc slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Deschiderea celei de-a șasea ediții ITO a fost moderată de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor.

Primul care s-a adresat tinerilor a fost Părintele Patriarh Daniel. Cuvântul Preafericirii Sale a fost intitulat „Tinerii sunt binecuvântare şi bucurie pentru popor”.

„Prin credinţă, speranţă şi iubire voi deveniţi un Potir al bucuriei”, le-a spus Patriarhul României participanților.

Preafericirea Sa a adăugat că tinerii ortodocși sunt astfel „şi apostoli sau misionari ai Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, când cultivaţi iubirea sinceră în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaționale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii”.

La rândul său, Mitropolitul Irineu al Olteniei, gazda evenimentului, a subliniat că „Întâlnirea Tinerilor de anul acesta de la Craiova stă sub semnul exercițiului de dialog”.

„Primul rol al acestui dialog este ca fiecare să se deschidă la noutate. Este important ca în acest dialog să ne simțim liberi să primim și să înțelegem pe alții”, a adăugat ierarhul.

Tinerilor le-a vorbit în continuare Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, precum și alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

A urmat aprinderea torței ITO 2019 și intonarea imnului întâlnirii, informează Basilica.ro.

Seara s-a încheiat cu un spectacol artistic susținut de: soprana Felicia Filip, rapsodul Tudor Gheorghe, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului și formația Generaţia Folk.

Vor urma încă trei zile de activități culturale, de cunoaștere și socializare. Evenimentul se va încheia duminică, 8 septembrie, cu oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Maglavit, urmată de Festivitatea de încheiere și predarea ştafetei delegaţiei Arhiepiscopiei Timişoarei, gazda ITO 2020.

În ultimii şase ani, mai multe eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române au găzduit Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox. Astfel, tinerii Bisericii au împărtăşit bucuria comuniunii frăţeşti la Baia Mare (2014), Cluj (2015), București (2016), Iași (2017) și Sibiu (2018). Anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ITO are loc în Cetatea Băniei, în perioada 5-8 septembrie 2019.

Întâlnirea de anul acesta, aşezată sub motto-ul: „Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste”, îşi propune să ofere tinerilor participanți prilejul cunoașterii și cultivării acelor aspecte care țin de identitatea religioasă și culturală a oltenilor. Mesajul pe care tinerii îl vor transmite se regăseşte în sentimentul: unității, fraternității, comuniunii și împreună-lucrării spre un viitor mai bun, prin „credință, nădejde și dragoste”, se arată pe site-ul oficial al ITO 2019.

Foto credit: Basilica.ro / Ziarul Lumina / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA