Delegația Patriarhiei Române, aflată zilele acestea în Insula Cipru cu moaştele Sfântului Mucenic Ciprian de la Biserica Zlătari din București, a vizitat luni Reprezentanța oficială a Patriarhiei Ierusalimului la Nicosia.
Membrii delegației, conduse de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost primiți de Mitropolitul Timotei de Vostra, Exarh al Patriarhiei Ierusalimului în Cipru.
„Biserica Ciprului este una deosebit de primitoare, cu o mare deschidere faţă de fraţii ortodocşi, iar aceasta reiese atât din faptul că Patriarhia Ierusalimului are aici o Reprezentanţă, dar şi din faptul că mulţi preoţi români au posibilitatea să slujească în bisericile ortodoxe din Cipru”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„În mod deosebit, dorim să exprimăm faţă de Înaltpreasfinţia Voastră mulţumiri pentru deschiderea pe care o arătaţi întotdeauna faţă de români. Sunteţi un ierarh iubitor de fraţi şi de dialog, iar aceasta nu este o lucrare omenească, ci este un dar al Duhului Sfânt pe care numai unii oameni îl pot experia în viaţa lor”.
„Le-am spus şi părinţilor care fac parte din delegaţie că în urmă cu mai mulţi ani, când am vizitat aceste locuri, aici nu exista nici biserică, nici spaţiul corespunzător pentru sediul unei astfel de misiuni, iar tot ceea ce s-a realizat se datorează Înaltpreasfinţiei Voastre”, a adăugat Preasfințitul Părinte Părinte Timotei Prahoveanul.
Mitropolitul Timotei de Vostra a vorbit, la rândul său, apreciativ despre Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și a amintit de o întâlnire anterioară a celor doi ierarhi.
„Vă numiţi tot Timotei, iar acest lucru este încântător pentru mine. Primesc un arhiereu pe care-l cunosc de mulţi ani din Sfânta Cetate a Ierusalimului”, a spus ierarhul.
„Întotdeauna ceea ce facem, împlinim numai cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că facem toate numai pentru El. Tot ceea ce se întâmplă în viaţa noastră face parte dintr-o pedagogie a lui Dumnezeu, de aceea trebuie să învăţăm să ne smerim”, a adăugat Mitropolitul de Vostra.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a transmis urări de bine Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a apreciat în mod deosebit exemplul clericilor și credincioșilor români din Cipru și Ierusalim.
În decursul zilei de luni, delegația Patriarhiei Române a mai vizitat Mănăstirea „Sfântul Iraclidie”, un aşezământ monahal aflat în sud-estul localităţii Politiko, la mică distanţă de anticul oraş Tamasos.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu