„Demnitatea tinereții în Hristos”, conferință susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula la ITO BN

de | iul. 30, 2017

Întâlnirea tinerilor din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a continuat sâmbătă, 29 iulie 2017, cu o conferință susținută de către Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula și care a avut ca și temă: „Demnitatea tinereții în Hristos”. La conferința a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei care l-a felicitat pe pr. prof. Constantin Necula pentru misiunea deosebită pe care o face în rândul tinerilor, informează Mitropolia Clujului.

În cele mai dificile situaţii, Constantin Necula ştie să pună punctul pe i şi să-i facă pe oameni să iasă dintr-o fundătură… Când toţi ceilalţi sunt timoraţi, el are prezenţă de spirit şi ne oferă soluţii. E mare lucru să poţi vorbi tinerilor pe limba lor… Părintele Nicolae Steinhardt ne spunea de multe ori să nu mai vorbim poveşti… Chiar dacă problemele sunt multe, şi au fost pomenite şi de părintele Necula, cu ajutorul lui Dumnezeu le rezolvăm pe toate, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Părintele Necula li s-a adresat apoi tinerilor creştini ortodocşi şi bistriţenilor care au umplut Sala Polivalentă îndemnându-i să fie independenți și liberi să spună la ce așteaptă de la biserică și de la slujitorii ei:

Spuneţi-ne în faţă ce dureri aveţi, ca apoi să putem îndrepta împreună cu voi Biserica din care facem parte. Nu e nevoie să reformăm Ortodoxia. E nevoie s-o descoperim şi s-o trăim cu demnitate. Iar demnitatea de care avem nevoie nu vine prin hotărâri sinodale, mitropolitane sau prin hotărâri ale preotului paroh…

Două surse de libertate să folosiţi: Duhul Sfânt, care este mereu împreună cu noi, şi fraţii lui Nicolae Steinhardt care vă sunt bunici şi ale căror moaşte zac încă subjugate Gherlei, Aiudului, Jilavei, Canalului… Nu vă temeţi să spuneţi am greşit, când aţi greşit – dar refuzaţi să recunoaşteţi o greşeală – acolo unde nu este greşeală, ci părere a altora despre lucrurile pe care noi le-am trăit… Nu lăsaţi să treacă anul fără să vă închinaţi la o temniţă în care au murit ai noştri… Şi rugaţi-vă pentru cei care acum trăiesc în mijlocul nostru, dar sunt în temniţă.

După conferință pr. Constantin Necula a răspuns întrebărilor venite de la tineri despre nemurirea care se câştigă prin echilibru, despre cât de important este să ne ascultăm părinţii, despre respectul pe care îl datorăm profesorilor, despre fraţii în credinţă şi singura Biserică în care se adăposteşte adevărul, fericiri, suficienţă sau dragoste.

Un moment muzical a fost susținut de Corala Osana a preoților din protopopiatele Bistrița și Beclean, coordonați de pr. Cristian Dragoș.

Programul Întâlnirii Tinerilor din Mitropolia Clujului a continuat cu o sesiune de lucru structurată pe durata a 90 de minute, la care au luat parte cei 1.000 de tineri împărtiți în 50 de grupuri, a câte 20 persoane pe grup, coordonați de către un preot sau profesor, pe teme precum:

Familia creștină și provocările cu care se confruntă aceasta în societatea contemporană

Cum văd tinerii familia creștină? Socializarea între tineri prin activități derulate în cadrul Bisericii

Propuneri de activități care să se desfășoare în grupurile parohiale și asociațiile de tineret. Dependența de imagine, calculator, televizor, telefon, tabletă

Cum putem utiliza social media ca instrument de cooperare și nu ca dependență?

Tinerii prezenți timp de 2 zile la Bistrița vor avea posibilitatea să viziteze Bisericile Ortodoxe, Complexul Muzeal, Sinagoga, Biblioteca Județeană, Biserica Evanghelică, Centrul Cultural Dacia, Complexul Sugălete sau Parcul Municipal.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...