Desant scriitoricesc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | oct. 7, 2015

La Cluj-Napoca se desfăşoară mai multe evenimente dedicate literaturii şi cărţilor, la FestLit şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. În cadrul FestLit, ediţia a II-a, organizat de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc un eveniment desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox clujean, prilej cu care mai mulţi scriitori au vorbit elevilor despre poezie şi au lecturat din creaţia proprie.

FestLit, ediţia a II-a, a debutat duminică, 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, unde a avut loc deschiderea festivă şi „Rondul de gală” al scriitorilor invitaţi. Au urmat alte evenimente la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și la Facultatea de Litere.

Marţi, în cadrul FestiLit, a avut loc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, o întâlnire a scriitorilor cu elevii, organizată de Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a USR, şi de conducerea Seminarului.

La întâlnirea care s-a desfăşurat sub genericul „Desant scriitoricesc” au participat poeţii Horia Bădescu, Rodica Marian şi Aurel Pantea, care au vorbit elevilor despre crezul lor poetic, despre apropierea dintre poezie şi trăirea religioasă şi au recitat, fiecare, din creaţia proprie. Poetul Horia Bădescu le-a spus elevilor că, pentru el, literatura este un mod de a trăi, de a supravieţui, iar poezia este „un mod de a ne trăi umanitatea”. Poetul Aurel Pantea a arătat că relaţia dintre poezie şi rugăciune este una foarte strânsă, pentru că poemul poate fi asemănat cu o rugăciune, iar numeroase rugăciuni pot fi considerate adevărate capodopere poetice, aşa cum sunt Psalmii, Cântarea Cântărilor, Eclesiastul. Rodica Marian a vorbit despre cuvântul întemeietor şi creator, atât din perspectiva poetului cât şi a cercetătorului lingvist.

„Desantul scriitoricesc” a continuat cu momente de literatură, la Departamentul de Jurnalism al Universităţii „Babeş Bolyai”, la Colegiul Studenţesc de Performanţă Academică, la alte colegii şi licee din municipiul Cluj-Napoca, precum şi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

Sursă: ziarullumina.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...