Desant scriitoricesc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

Desant scriitoricesc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca
Photo Credit To Oana Rusu

La Cluj-Napoca se desfăşoară mai multe evenimente dedicate literaturii şi cărţilor, la FestLit şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. În cadrul FestLit, ediţia a II-a, organizat de filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc un eveniment desfăşurat la Seminarul Teologic Ortodox clujean, prilej cu care mai mulţi scriitori au vorbit elevilor despre poezie şi au lecturat din creaţia proprie.

FestLit, ediţia a II-a, a debutat duminică, 4 octombrie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, unde a avut loc deschiderea festivă şi „Rondul de gală” al scriitorilor invitaţi. Au urmat alte evenimente la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și la Facultatea de Litere.

Marţi, în cadrul FestiLit, a avut loc, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, o întâlnire a scriitorilor cu elevii, organizată de Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a USR, şi de conducerea Seminarului.

La întâlnirea care s-a desfăşurat sub genericul „Desant scriitoricesc” au participat poeţii Horia Bădescu, Rodica Marian şi Aurel Pantea, care au vorbit elevilor despre crezul lor poetic, despre apropierea dintre poezie şi trăirea religioasă şi au recitat, fiecare, din creaţia proprie. Poetul Horia Bădescu le-a spus elevilor că, pentru el, literatura este un mod de a trăi, de a supravieţui, iar poezia este „un mod de a ne trăi umanitatea”. Poetul Aurel Pantea a arătat că relaţia dintre poezie şi rugăciune este una foarte strânsă, pentru că poemul poate fi asemănat cu o rugăciune, iar numeroase rugăciuni pot fi considerate adevărate capodopere poetice, aşa cum sunt Psalmii, Cântarea Cântărilor, Eclesiastul. Rodica Marian a vorbit despre cuvântul întemeietor şi creator, atât din perspectiva poetului cât şi a cercetătorului lingvist.

„Desantul scriitoricesc” a continuat cu momente de literatură, la Departamentul de Jurnalism al Universităţii „Babeş Bolyai”, la Colegiul Studenţesc de Performanţă Academică, la alte colegii şi licee din municipiul Cluj-Napoca, precum şi la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

Sursă: ziarullumina.ro

Autor

Andreea Pâgleșan

redactor la Radio Renașterea din 2008. Din 2011 este redactor/prezentator de știri. A debutat ca reporter de teren. Timp de 5 ani a realizat emisiunea Pururi Tânăr, dedicată elevilor. Totodată a realizat si emisiunea de reportaje Oameni și Locuri. În plus, o dată pe săptamana prezinta programul La zi cu Radio Renașterea. A absolvit Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism. De asemenea, studiile masterale în Producție media a aceleiași unități de învățământ superior.

Articole pe aceeași temă

Distribuie