Desantul scriitoricesc de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | iun. 4, 2018 | Actualitatea religioasă

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a găzduit, luni, 4 iunie 2018,un eveniment de înaltă ţinută intelectuală şi spirituală, Desantul scriitoricesc, în cadrul Festivalului Naţional de Literatură, desfăşurat în cetatea de pe malul Someşului în perioada 2-4 iunie, în organizarea filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, şi aflat la cea de-a V-a ediţie.

La Seminarul Teologic Ortodox, oaspeţii au fost Horia Bădescu, Adrian Alui Gheorghe, Rodica Marian şi Victor Constantin Măruțoiu, poeţi, prozatori şi eseişti contemporani. Câţiva elevi ai Seminarului Teologic Ortodox i-au prezentat pe oaspeți, care le-au vorbit apoi cu mult entuziasm elevilor despre experiența lor literară.

Doamna Rodica Marian este cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca, din cadrul Academiei Române, eminescolog bine cunoscut, membră a Uniunii Scriitorilor din România, specializată în variate domeniii ale lingvisticii: lexicologie, lexicografie, stilistică, semantică, poetică,  semiotică. Domnia sa le-a vorbit elevilor despre plenitudinea creatoare a cuvântului şi despre menirea poeziei de a aduce transcendentul în noi.

Domnul Horia Bădescu, fost director al Teatrului Naţional din Cluj, fost director al Institutului Cultural Român de la Paris şi ataşat cultural la Ambasada României în Franţa, a entuziasmat publicul prin pledoaria sa pentru istoria naţională, pentru limba română și pentru readucerea poeziei în viaţa noastră – acte de conservare a identității culturale ca popor. De asemenea, le-a mărturisit elevilor a face să se audă vocea poetului înseamnă a face să se audă vocea sufletului…Aventura poeziei este aventura sufletului omenesc, iar poezia este legată ființial de sacru.

Domnul Victor Măruțoiu, poet tânăr, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj a mărturisit  publicului modul cum experiențele personale pot să ne arate calea spre desăvârșire.

Domnul Adrian Alui Gheorghe reprezintă la FestLit filiala Neamţ a Uniunii Scriitorilor din România şi, în intervenţia domniei sale, a solicitat tinerilor implicare civică, pentru a contribui la schimbarea mentalităţilor, la reconfigurarea valorilor sociale, politice şi culturale care ne definesc identitar.

Elevii Seminarului Teologic au interpretat sensibil creații semnate de cei patru scriitori, după care, la rândul lor, oaspeții le-au citit elevilor din creaţiile lor, sperând astfel să contribuie la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate, la o mai bună cunoaştere şi apreciere a literaturii române contemporane, la diversificarea mijloacelor de promovare a lecturii. Oaspeții au răspuns la întrebările publicului, dezvăluind faptul că, pentru ei, scrisul este un act salvator, un angajament total al fiinţei. Poezia, în viziunea lor, se naşte din rugăciune, iar menirea ei este de a ne apropia de Dumnezeu, fiind poarta noastră către mister.

La sfârşitul activităţii, moderatorul, doamna profesor Ioana Angela Mureşan, şi părintele director al Seminarului Teologic Ortodox, preot profesor doctor Liviu Vidican-Manci, le-au mulţumit oaspeţilor și i-au invitat să semneze în cartea de onoare a şcolii şi să revină în anul următor pentru o nouă experienţă sub semnul literaturii şi al credinţei.

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...