Desantul scriitoricesc de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | oct. 11, 2017 | Actualitatea religioasă

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a găzduit marți,10 octombrie 2017, de la ora 10, un eveniment de înaltă ţinută intelectuală şi spirituală, Desantul scriitoricesc, în cadrul Festivalului Naţional de Literatură, desfăşurat în cetatea de pe malul Someşului în perioada 8-10 octombrie în organizarea filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, şi aflat la cea de-a patra ediţie. 

Desantul Scriitoricesc a avut loc în mai multe instituţii educative din oraş, precum: Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, Colegiul Studenţesc de performanţă Academică şi la Departamentul de Jurnalism al UBB, Seminarul Teologic Ortodox, Liceul „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „George Bariţiu”, Liceul teoretic „Lucian Blaga”, Liceul de informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, , Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

La Seminarul Teologic Ortodox, oaspeţii au fost Rodica Marian, Horia Bădescu, şi Victor Constantin Măruțoiu, poeţi, prozatori şi eseişti contemporani. Evenimentul a fost deschis de grupul coral Oremus care a întâmpinat invitații printr-un scurt moment muzical. Doamna profesoară Petronela Taloș i-a prezentat pe oaspeți, care le-au vorbit apoi cu mult entuziasm elevilor despre experiența lor literară.

Doamna Rodica Marian este cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca, din cadrul Academiei Române, eminescolog bine cunoscut, membră a Uniunii Scriitorilor din România, specializată în variate domeniii ale lingvisticii: lexicologie, lexicografie, stilistică, semantică, poetică,  semiotică. Domnia sa le-a vorbit elevilor despre plenitudinea creatoare a cuvântului şi despre menirea poeziei de a aduce transcendentul în noi.

Domnul Horia Bădescu, fost director al Teatrului Naţional din Cluj, fost director al Centrului Cultural Român de la Paris şi ataşat cultural la Ambasada României în Franţa, a entuziasmat publicul prin pledoaria sa pentru limba română și pentru readucerea poeziei în viaţa noastră – act de   conservare a  identității culturale ca popor. De asemenea, le-a mărturisit elevilor a face să se audă vocea poetului înseamnă a face să se audă vocea sufletului…Aventura poeziei este aventura sufletului omenesc, iar poezia este legată ființial de sacru.

Domnul Victor Măruțoiu, poet tânăr, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj a mărturisit  publicului modul cum experiențe personale extreme pot să ne arate calea spre desăvârșire.

Elevii Seminarului Teologic au interpretat sensibil creații semnate de cei trei scriitori, după care, la rândul lor, oaspeții le-au citit elevilor din creaţiile lor, sperând astfel să contribuie la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate, la o mai bună cunoaştere şi apreciere a literaturii române contemporane, la diversificarea mijloacelor de promovare a lecturii. Oaspeții au răspuns la întrebările publicului, dezvăluind faptul că, pentru ei, scrisul este un act salvator, un angajament total al fiinţei. Poezia, în viziunea lor, se naşte din rugăciune, iar menirea lui este de a ne apropia de Dumnezeu, fiind poarta noastră către mister.

La sfârşitul activităţii, moderatorul, doamna profesor Petronela Taloș, şi părintele director adjunct al Seminarului Teologic Ortodox, preot profesor doctor Andrei Mureșan, le-au mulţumit oaspeţilor și i-au invitat să semneze în cartea de onoare a şcolii şi să revină în anul următor pentru o nouă experienţă sub semnul literaturii şi al credinţei.

Ultimele articole

Dr. Iosif Gall (1839-1912), un mecenat clujean uitat

Dr. Iosif Gall (1839-1912), un mecenat clujean uitat

„Știe toată lumea că românului cele mai scumpe odoare sunt: Biserica și limba, pentru înflorirea lor toți ne unim pururea”. Această frază a fost rostită de magnatul român Iosif Gall, în 11 martie 1900, în cadrul adunării de constituire a parohiei ortodoxe române din...

20 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Artemie

20 octombrie – Sfântul Mare Mucenic Artemie

S-a născut în Egipt, la sfârşitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioşi de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostaşilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa. De aceea, Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) l-a socotit...

Epicleza euharistică

Epicleza euharistică

Celebrarea Euharistiei, în întregul ei, are un caracter epicletic, adică de invocare, de chemare a Duhului Sfânt. În Euharistie, comunitatea care celebrează își revelează calitatea de „ecclesia orans”, adică de Biserică care se roagă, care invocă pe Mângâietorul....

Mitropolitul Andrei a sfințit casa parohială din Nireș

Mitropolitul Andrei a sfințit casa parohială din Nireș

Sâmbătă, 17 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Nireș, Protopopiatul Dej, prilej cu care a binecuvântat casa...

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj 1 au donat sânge

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj 1 au donat sânge

Preoții din Protopopiatul ortodox Român Cluj 1, în frunte cu Părintele Protopop Dan Hognogi au trecut, joi, pragul Centrul de Transfuzii din Cluj-Napoca pentru a dona sânge. Inițiativa a avut-o Părintele Dan Balog, de la Parohia Ortodoxă Răscruci. Ulterior, preoții au...