Deschiderea anului universitar 2019-2020, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | oct. 1, 2019

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,- au participat marți, 1 octombrie 2019, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor.

În paraclisul facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, începând cu ora 10:00, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, alături de un sobor de preoți profesori și diaconi.

La finalul slujbei, arhim. lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al facultății și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre faptul că Maica Domnului este paradigma teologului.

„În același chip în care Maica Domnului s-a făcut casă a Cuvântului, în același chip și teologul este chemat să se facă casă a Cuvântului.”, a afirmat arhimandritul lect. Benedict Vesa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Evenimentul a continuat de la ora 18:00, în aula facultății, cu o prelegere inaugurală, susținută de lect. univ. dr. Paul Siladi, având ca temă „Teologia faptelor, sau, Mărturia prin sfințenia vieții”.

La deschiderea festivă a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care le-a adresat studenților un cuvânt de învățătură.

 

De asemenea, au rostit alocuțiuni: prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Călin Rus, președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Istoricul instituției de învățământ 

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

 

Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 4 specializări la nivel master: Artă Sacră– conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială și Istoria religiilor. Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam); și 10 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noțiuni de paleografie, Misiologie și ecumenism, Istorie bisericească universală, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Morală creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox.

Mai multe fotografii AICI  

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au participat marți, 1…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Miercuri, 2 octombrie 2019

Credit foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...